Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнЗащо биткойнът е най-доброто ви оръжие срещу цензурата с пари в интернет.

  Защо биткойнът е най-доброто ви оръжие срещу цензурата с пари в интернет.

  Социалните мрежи са навсякъде. Почти всеки има поне един акаунт в платформа за социални мрежи днес. Най-популярните са Twitter, YouTube, Facebook, Instagram или TikTok.

  Поради своята популярност, но особено заради инфраструктурите си, тези платформи имат значителна власт над населението.

  Например, можете да видите в началото на 2021 г., че Twitter или Facebook имат силата да забранят от своите платформи президента на Съединените щати по това време, известен Доналд Тръмп.

  Няма да губя време да преценявам тук дали тези платформи са действали по правилния начин или не, като са свалили Доналд Тръмп. От друга страна, това показва, че никой не е наистина в безопасност от волята на тези платформи.

  Централизацията дава пълна мощ на платформите за социални мрежи като Twitter и Facebook

  Причината тези платформи да имат толкова голяма власт над потребителите е, че техните системи са централизирани.

  Решавате да се свържете с Twitter от вашия смартфон или компютър. Приложението Twitter или вашият браузър ще стартира уеб заявка към сървърите на Twitter. Този сървър не е нищо повече от компютър, чиято работа е да управлява уебсайтове.

  След като заявката е получена, сървърът изпълнява някакъв компютърен код, за да извършва различни проверки. Най-важното за това, което ни интересува тук, е, че ще провери вашата самоличност като потребител на платформата. Ако имате право на достъп до съдържанието на платформата, тогава сървърът ще ви изпрати обратно данни, които след това ще бъдат показани на вашия смартфон или уеб браузър.

  Това е класическото функциониране на тип компютърна архитектура клиент-сървър:

  Сървър (изчисления) - Уикипедия

  Клиент / сървърна архитектура в Интернет

  Вие сте клиентът и Twitter играе ролята на сървъра. В случая на Twitter броят на сървърите е важен, за да може да се отговори на всички искания на милиони потребители. Twitter обаче контролира всички сървъри. Де факто, Twitter има цялата власт да забрани на всеки потребител от своята платформа.

  Този проблем на централизацията излиза извън рамките на социалните мрежи

  Използвах Twitter като пример, но същото е и с Facebook и всички останали ултрапопулярни социални медии, които стотици милиони хора използват всеки ден.

  Когато получите забрана, нямате право на прибягване. Вероятно вече познавате някой, който е станал жертва на това всемогъщество на тези компании.

  Тук използвах примера на социалните мрежи, защото това е нещо, което говори на всички. При сегашната парична и финансова система се случва същото. Системата е напълно централизирана. Той е в ръцете на централните банкери и правителствата.

  Така парите ви, които са в банковия свят, могат да ви бъдат отнети по всяко време. Вашите транзакции могат да бъдат цензурирани, ако тези мощни хора, които управляват тази система, решат да го направят по напълно произволни причини.

  Това са вашите пари, но те са затворени в тази система, над която нямате контрол.

  Милиони хора по света страдат от финансова цензура

  Тази сила на цензура над парите застрашава стотици милиони хора по целия свят. В западните страни може да се чувствате по-сигурни от това от хората, живеещи в нововъзникващи страни или при авторитарни режими, но рискът е същият.

  За да се освободите от тази финансова цензура, трябва да промените парадигмата си. Това означава преминаване към децентрализирана система без разрешения.

  Как ви защитават тези две основни свойства на биткойн системата?

  Системата Bitcoin също използва сървъри като банковата система или системите на платформи като Twitter или Facebook. Тези сървъри се наричат ​​възли в света на биткойните. Тези възли непрекъснато изпълняват изходния код на Биткойн по целия свят.

  Разликата тук е, че тези възли не са собственост на един обект. Още по-доброто е, че можете и трябва да стартирате свой собствен възел в биткойн мрежата. Всичко, от което се нуждаете, е модерен компютър и прилична интернет връзка.

  След няколко дни първоначална синхронизация за вашия възел, за да получите историята на всички транзакции в блокчейн Bitcoin, можете да бъдете активен възел в мрежата на Bitcoin.

  За това не ви е необходимо разрешение. Всеки може да го направи. Това е основна разлика.

  Биткойн решава този проблем, като децентрализира мрежата си, за да защити своите потребители

  Когато изпращате транзакция до мрежата, софтуерът Bitcoin Node търси възли в мрежата по целия свят, към които да се свърже. Когато транзакцията достигне първия възел в мрежата, този възел ще я разпространи до всички възли, към които е свързан. И така нататък.

  В крайна сметка транзакцията ви ще бъде разпространена в цялата биткойн мрежа:

  Архитектура на P2P в Интернет – @ssaurel

  Фактът, че няма централен орган, гарантира, че не можете да бъдете забранени от мрежата, както е в случая със системите, споменати по-горе. Стартирането на собствен възел в мрежата ви позволява да имате този гарантиран достъп до мрежата, когато правите транзакцията си.

  Въпреки това, дори без да стартирате свой собствен възел в биткойн мрежата, не можете да бъдете забранени от биткойн мрежата.

  За да бъде някой забранен, по-голямата част от хилядите възли в мрежата ще трябва да реши да промени софтуера си, за да ви блокира. За напомняне, повечето от тези възли вече няколко години не са надграждали софтуера си. Някои дори работят в тъмната мрежа.

  Никой няма да ви изслуша, ако се опитате да ги убедите да блокират определен човек.

  Финални мисли

  Биткойн ви предпазва от тази цензура, която се превръща в постоянна заплаха в Интернет. Като ви предпазва от финансова цензура, биткойн ви дава достъп до свобода. Вече можете да изберете да живеете живота си според вашите условия, без да се страхувате за плодовете на вашия труд.

  Отвъд биткойните целта през следващите години ще бъде да видим появата на децентрализирани платформи за социални мрежи, които ще се конкурират с Twitter и Facebook по отношение на популярността, за да гарантират истинска свобода на изразяване за най-голям брой хора.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 3 Среден рейтинг: 5]
  Източник@ssaurel
  Чрезpublish0x

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...