Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнКакво е „Block‌ ‌Explorer" ?

  Какво е „Block‌ ‌Explorer“ ?

  Изследователят на блокове е като търсачка за блокчейн: можете да го използвате, за да разглеждате базата данни от транзакции по същия начин, по който използвате Google, за да намерите информация в Интернет. Block explorer ви позволява да намерите данни за най-новите блокове и транзакции на всяка криптовалута, да видите балансите на портфейла, източниците и местоназначението на средствата и много други.

  Blockchain explorer помага на всеки, който трябва да следи текущото състояние на blockchain или конкретни транзакции: търговци, миньори, портфейли, услуги за обмен и децентрализирани приложения. Нека да видим какво представлява block explorer, как работи и как можете да го използвате при изгодни условия с NOWNodes . 

  Изследователи на блокчейн: какви са те?

  Всеки блокчейн е база данни, която съхранява целия списък с адреси на портфейли и транзакции, които някога са били правени в този блокчейн. Тази база данни е отворена и достъпна за всички – не се нуждаете от разрешение, за да видите баланса на всеки портфейл или състоянието на която и да е транзакция. По принцип блокчейн е един голям файл с информация, но тази информация не е представена там по четим от човека начин. 

  Тук идва въпросът: какво е block explorer и за какво служи? Block explorer решава проблема с четливостта: помага на потребителите лесно да извличат информация от блокчейна. Популярните изследователи на блокове включват Blockchain.com за Bitcoin и Etherscan за Ethereum. Повечето блокчейн имат свои собствени изследователи на блокове: ето два за Cardano и Solana .  

  Ето част от интерфейса на биткойн blockchain explorer: 

  Блокови изследователи от този вид може дори да показват данни, които не са записани в самия блокчейн. Например, това е размерът на mempool (пул с памет) — пакет от транзакции, които чакат да бъдат потвърдени и добавени към блокчейна. Размерът на мемпула отразява нивото на пазарна активност и претоварване на мрежата, което е важен параметър за търговци, миньори и всякакви крипто проекти. 

  Как работят Blockchain Explorers?

  Както бе споменато по-горе, blockchain е файл, съдържащ информация за историята на всички транзакции, направени в тази мрежа. Но за правилното функциониране на изследователя на блокове, просто изтеглянето на пълно копие на блокчейн не е достатъчно – той трябва да го опреснява 24/7, за да поддържа потребителите актуализирани за информацията от най-новите блокове. За това блоковите изследователи използват пълен възел — участник в децентрализираната мрежа за криптовалути, който валидира транзакции, като по този начин има достъп до съответната информация за тях. 

  Пълен възел изтегля цялото копие на блокчейна (над 350 GB) и постоянно го актуализира. Блокчейн изследовател е софтуер, който преглежда тази база данни, събира информация и я показва по удобен за потребителя начин.

  Как да използвате Blockchain Explorers

  Изследователите на блокове могат да се използват по 2 основни начина. Първият е ръчен — влизате в уебсайт на блокчейн на Explorer като Blockchain.com или Etherscan и търсите информацията, от която се нуждаете, било то най-новите блокове или транзакции, размер на mempool и т.н. Можете също да използвате лента за търсене: въведете адрес на портфейла, за да видите баланса и историята му, хеш на транзакцията, за да видите дали плащането е одобрено, или височина на блока, за да видите какви транзакции са били в този блок.

  Този начин обаче не работи за крипто проекти: те се нуждаят от прясна информация от блокчейна за десетки параметри всяка секунда. За това има решения Blockchain-as-a-Service — платформи, които предлагат достъп до изследователи на блокове чрез API на всеки, който иска да стартира своя крипто проект, dApp или портфейл. 

  Използването на такива платформи е лесно: получавате ключ за API и след това правите заявки директно към възела, което ви позволява да получите необходимата информация незабавно във форма, която ще бъде удобна за четене от вашия портфейл или приложение.  

  NOWNodes — доставчик на Blockchain Explorer

  NOWNodes е услуга, която предлага бърз достъп до 40+ пълни възли и изследователи чрез API, включително Bitcoin, Ethereum, Polkadot и много други. Ние поддържаме пълни възли на тези криптовалути, което ни позволява да черпим информация от тях по всяко време. 

  Ето какво представлява изживяването на block explorer с NOWNodes: 

  • Бързо е. Нашият API ви дава отговор на всяка ваша заявка за по-малко от 1 секунда.
  • Надежден е. Степента на работа на API е 99,95%, което означава, че времето за престой на услугата не е повече от няколко минути на месец.
  • Голяма библиотека с примерни заявки. В нашите Документи вижте папката на Blockbook API, за да намерите списък със заявки, които можете да направите към блок Explorer. Просто добавете своя API ключ към URL адреса на заявката и сте готови да изпълните заявката.  
  • Гъвкаво ценообразуване. Правете до 20 000 заявки на ден безплатно. Всеки път, когато имате нужда от повече, вижте нашия раздел Цени или просто се свържете с нас и ние ще ви помогнем да изберете най-добрия план за вас. 
  • Полезна поддръжка. Използвайте бутона за чат на главната страница или се свържете с нас за съдействие — ние ще се свържем, за да ви помогнем с всеки проблем възможно най-скоро.
  • Лесен за стартиране. Необходими са 3 лесни стъпки, за да започнете работа с NOWNodes, и е абсолютно безплатно. За да разберете как, вижте краткото ръководство по-долу.

  Чувствайте се свободни да печелите повече от нашия Стандарт за качество на услугите тук . 

  Как да използвам изследовател на блокове с NOWNodes? 

  Следвайте 3 лесни стъпки и започнете да отправяте заявки към изследовател на блокове само за минути: 

  1. Вземете безплатен ключ за API. Отидете на главната страница на NOWNodes , оставете имейла си и получете писмото с ключа след няколко секунди. 
  2. Отворете нашите документи и намерете заявката, от която се нуждаете. Ето как изглежда обикновената:
  3. Поставете своя API ключ в края на URL адреса на заявката по следния начин: 

  https://ada.nownodes.io/v2/network/information/?API_key={your_API_key}

  Сега сте готови да направите своята заявка и да се насладите на услугата от NOWNodes!

  Резюме 

  Изследователят на блокове е инструмент, който ви позволява да намерите необходимата информация в блокчейна — баланс на портфейла, състояние на транзакцията и др. Ако трябва само бързо да проверите нещо, можете да използвате изследовател на блокове като Blockchain.com, но ако стартирате крипто проект, ще трябва да получите достъп до изследователя чрез API. Можете да направите това с NOWNodes — ние предлагаме бърза и стабилна връзка, а процесът на настройка е много лесен. За повече подробности относно използването на блокови изследователи на конкретни монети, разгледайте най-новите ни статии за изследователи за Dash , Digibyte и Cardano .

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 1 Среден рейтинг: 5]
  Източникnownodes.io

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...