Още

  ₿ Какво е биткойн?


  Биткойнът е криптовалута, форма на електронни пари в брой. Това е децентрализирана цифрова валута без централна банка или единичен администратор, която може да се изпраща от потребител на потребител в равнопоставената биткойн мрежа без нужда от посредници. Bitcoin (₿) е криптовалута. Това е децентрализирана цифрова валута без централна банка или единичен администратор, която може да се изпраща от потребител на потребител в равнопоставената биткойн мрежа, без да са необходими посредници.

  Транзакциите се проверяват от мрежови възли чрез криптография и се записват в публична разпределена книга, наречена блокчейн. Биткойнът е изобретен от неизвестно лице или група хора, използващи името Сатоши Накамото и е пуснат като софтуер с отворен код през 2009 г. Биткойните са създадени като награда за процес, известен като добив. Те могат да бъдат заменени за други валути, продукти и услуги. Изследвания, проведени от Университета в Кеймбридж, изчисляват, че през 2017 г. е имало 2,9 до 5,8 милиона уникални потребители, използващи портфейл за криптовалута, повечето от които използват биткойн.

  Биткойнът е критикуван за използването му при незаконни транзакции, високото му потребление на електроенергия, нестабилността на цените, кражбите от борсите и от реномирани икономисти, заявявайки, че „трябва да има нулева цена“. Биткойнът също се използва като инвестиция, въпреки че няколко регулаторни агенции са издавали сигнали за инвеститори за биткойн.

  Основният проблем с конвенционалната валута е цялото доверие, което е необходимо, за да работи. На централната банка трябва да се вярва, че няма да обезценява валутата, но историята на фиатните валути е пълна с нарушения на това доверие. На банките трябва да се вярва, че държат парите ни и ги прехвърлят по електронен път, но те ги отпускат на вълни от кредитни балони с едва малка част от резерва. Трябва да им се доверим с поверителността си, да не им позволяваме да не позволяват на крадците на самоличност да източват сметките ни.– Сатоши Накамото, основател на биткойн

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 5 Среден рейтинг: 5]

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...