Още
  НачалоБлокчейнАнализиЦифровите валути на централната банка са следващата граница в битката за свобода

  Цифровите валути на централната банка са следващата граница в битката за свобода

  „Ако можете да преместите всеки човек в дигитален концентрационен лагер, да изпразните банковата му сметка по всяко време и да му кажете за какво може и за какво не може да харчи пари, вие имате пълен контрол.“ – Катрин Остин Фитс

  Цифровите валути на централната банка („CBDC“) са цифрови валути, емитирани директно от централната банка на националната държава и служат като законно платежно средство.

  Критично е, че CBDC се контролират от правителствата и следователно представляват полярната противоположност на идеите – децентрализация, софтуер с отворен код, транзакции без разрешение, peer-to-peer транзакции – които превърнаха биткойн и други криптовалути в такава революционна технология.

  Както можете да предположите, CBDC ще бъдат обвързани с потребителски идентичности и цифрови идентификатори, което ще позволи пълно наблюдение от държавата и ще елиминира всякакъв шанс за финансова поверителност.

  Според инструмента за  проследяване на цифрови валути на Централната банка на Атлантическия съвет , 112 държави, представляващи над 95 процента от глобалния БВП, проучват CBDC.

  11 страни вече пуснаха дигитална валута, включително Нигерия и множество карибски нации.

  14 държави тестват пилотни програми, включително Южна Корея, Тайланд, Саудитска Арабия, Швеция и Китай, който ще разшири използването на цифровия юан през 2023 г.

  Прочетете повече: Цифровите валути на централната банка са следващата граница в битката за свобода

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 1 Среден рейтинг: 5]
  Източникdavidicke

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...