Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнТоп 10 на криптовалутите

  Топ 10 на криптовалутите

  Какво е криптовалута?

  Криптовалутата е форма на цифров актив, който няма физически еквивалент. Тяхното съществуване е разрешено от блокчейн технологията. Крипто транзакциите не изискват посредници като банки или други финансови институции. Тези цифрови активи се използват или за покупки, или се държат като инвестиция.

  Крипто пазарът е силно нестабилен. Днес общата пазарна капитализация на крипто се равнява на 995 милиарда долара. Той е доминиран от биткойн, като има почти 39% от пазарния дял. Стабилните монети общо заемат 15,0% дял от общата пазарна капитализация на крипто. 

  Ето топ 10 на криптовалутите, класирани по тяхната пазарна капитализация. 

  • Биткойн (BTC). Пазарна капитализация: 388 милиарда долара

  Пионерът на крипто индустрията, биткойнът е в обращение от четиринадесет години. За разлика от повечето съвременни алткойни, той използва енергоемкия механизъм за доказателство за работа за проверка на транзакциите. През годините BTC е приеман като законно платежно средство в Ел Салвадор и Централноафриканската република (ЦАР) . 

  На върха на своята популярност и оптимизъм на инвеститорите, Биткойн достигна исторически връх от $68 800 за токен. Към октомври 2022 г. цената на един BTC е около $20K. 

  • Ethereum (ETH). Пазарна капитализация: 167 милиарда долара

  След сливането, блокчейнът на Ethereum премина към консенсусен механизъм за доказателство за дял (PoS). Той ще намали потреблението на енергия на Ethereum с огромните 99,95% в сравнение с прилаганата преди това система за доказателство за работа. Освен подобряването на устойчивостта, сливането ще улесни широкото използване на изчислителната мощност на Ethereum и базираните на блокчейн приложения. Надграждането доведе до леко увеличение на цената – сега ETH струва около $1370. 

  След сливането транзакциите с ETH също станаха по-евтини. Показателите за таксите показват, че така наречените такси за газ са намалели с около 61% след събитието. Освен това  следващите планирани надстройки допълнително ще намалят таксите. Сега обаче блокчейнът ще бъде изправен пред засилен контрол от SEC. Процесът на крипто залагане, активиран от сливането, е много подобен на традиционното кредитиране, което прави цифрови активи ценни книжа под юрисдикцията на SEC. 

  • Tether (USDT). Пазарна капитализация: 68 милиарда долара

  Tether е най-ценният стейбълкойн на пазара. Той е подкрепен от резерви в щатски долари, които включват традиционна валута и парични еквиваленти, както и други активи и вземания от заеми към трети страни. Както при другите стабилни монети, обезпечени с фиат, цената на USDT е обвързана със стойността на един щатски долар. 

  В същото време фиксирането на Tether е многократно поставяно под съмнение от регулатори и пазарни експерти. Например Wall Street Journal предполага , че „тънката възглавница на собствения капитал“ на стейбълкойна може да предизвика пазарни сътресения, ако пасивите на USDT надвишават неговите активи.

  • Binance Coin (BNB). Пазарна капитализация: $47 млрд

  BNB е собствена монета на популярната крипто борса Binance . В момента струва $295, което е спад от 57% в сравнение с най-високата стойност за всички времена $690, регистрирана през май 2021 г. 

  От стартирането си през 2017 г. BNB разшири използването си от уреждане на такси за транзакции на Binance до самата търговия, закупуване на стоки и услуги, обработка на плащания и дори резервиране на пътувания. 

  • Доларова монета (USDC). Пазарна капитализация: 46 милиарда долара

  USD Coin е друга стабилна монета, обезпечена с щатски долари. Следователно неговата цена на токена се стреми към съотношение 1 USD към 1 USDC. USDC се захранва от Ethereum и можете да го използвате за извършване на глобални транзакции.

  Консорциумът Center, който стои зад този актив, има двама основатели: компанията за P2P платежни услуги Circle и борсата за криптовалута Coinbase. И двете фирми са постигнали регулаторно съответствие и твърдят, че паричните резерви на стейбълкойн са проверени от голяма счетоводна фирма. 

  криптовалути

  Източник: shutterstock.com

  • XRP (XRP). Пазарна капитализация: 25 милиарда долара

  Криптовалутата XRP често се нарича Ripple точно като компанията зад нейната блокчейн платформа. XRP Ledger, който е гръбнакът на протокола Ripple за плащания с отворен код, използва специфичен консенсусен механизъм, наречен византийско споразумение за устойчивост на грешки. 

  Клиентите на RippleNet могат да използват XRP за осигуряване на ликвидност при трансгранични транзакции, вместо предварително финансиране. Може да служи като междинен механизъм за обмен между две валути или мрежи като временен сетълмент слой. Криптовалутата има ниска цена от $0,5. В същото време той достига впечатляваща пазарна капитализация поради голямото циркулиращо предлагане. 

  • Binance USD (BUSD). Пазарна капитализация: 21 милиарда долара

  Binance USD (BUSD) е стабилна монета, обезпечена с фиат, основана от Paxos и Binance. Подобно на други стабилни монети, BUSD дава възможност на търговците да участват в транзакции с други крипто активи, като същевременно минимизират риска от волатилност.

  Екосистемата BUSD нарасна експоненциално през 2021 г. от пазарна капитализация от около $1 млрд. до над $14,6 млрд. Този ръст се дължи до голяма степен на по-голямото приемане от страна на потребителите, тъй като портфейли, платформи и услуги, DEX и CEX започнаха да поддържат BUSD. Освен за търговия, BUSD може да се използва за отглеждане на доходи и кредитиране. 

  • Кардано (ADA). Пазарна капитализация: 14 милиарда долара

  Cardano е децентрализирана блокчейн платформа, стартирана от съоснователя на Ethereum Чарлз Хоскинсън. Той е много ценен за внедряване на екологични и социални проекти. След отключването на възможността за интелигентни договори, разработчиците получиха възможността да създават собствени токени, регистри с множество активи и дори да издават стабилни монети. Така много видни проекти започнаха да се присъединяват към екосистемата Cardano.

  Освен това, най-новото надграждане на Cardano, Vasil , се очаква да донесе „значителни подобрения в производителността и възможностите“ на блокчейна. В същото време ADA токенът на Cardano имаше относително скромен растеж през годините в сравнение с други големи крипто монети. Сега струва $0,43. 

  • Солана (SOL). Пазарна капитализация: 12 милиарда долара

  Solana е най-бързо развиващата се крипто екосистема. Не само, че широко се възприема като един от основните конкуренти на Ethereum със своята поддръжка на интелигентни договори, но също така блокчейнът има постоянно разширяване на иновативни функции като блокчейн игри. 

  Днес SOL струва $34, нараствайки със 17 500% през 2021 г. Освен това приемането на Solana (SOL) значително надминава Ethereum . Между април и юни блокчейн Solana стана свидетел на 40 милиона транзакции на ден в сравнение с 1 милион, регистриран от Ethereum. 

  • Доджкойн (DOGE). Пазарна капитализация: 8 милиарда долара

  Една от най-популярните „мем монети“, популяризирана от Илон Мъск, Dogecoin бързо разви собствена онлайн общност, достигайки пазарна капитализация от над $85 милиарда през 2021 г. Въпреки продължаващия спад на крипто пазара, криптовалутата все още е сред топ 10 цифрови активи по пазарна капитализация. 

  Цената на Dogecoin през 2017 г. беше $0,0002. До октомври 2022 г. цената му възлиза на $0,06, което е ръст от 29 900%. 

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 0 Среден рейтинг: 0]
  Източникpayspacemagazine

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...