Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнНай-големият пенсионен фонд в света обмисля биткойн

  Най-големият пенсионен фонд в света обмисля биткойн

  Японският правителствен пенсионен инвестиционен фонд (GPIF), най-големият пенсионен фонд в света, проучва потенциала за инвестиране в „неликвидни активи“ като биткойн като част от своето изследване на нови инвестиционни възможности. GPIF, който в момента инвестира в традиционни активи като облигации, акции и недвижими имоти, търси информация за това как активи като гори, земеделска земя, злато и крипто валути могат да бъдат интегрирани в портфолиото му. Явно целта им е да се възползват от предстоящият бичи крипто пазар през 2024 – 25 година и да спечелят милиарди.

  На 19 март GPIF официално обяви разработването на нова дългосрочна инвестиционна политика в отговор на значителни промени в икономиката и обществото и бързия технологичен прогрес.

  Най-големият пенсионен фонд се интересува от биткойн

  В отговор на новите предизвикателства, GPIF стартира петгодишен изследователски план за изследване на иновативни методи за диверсификация на инвестициите с акцент върху устойчивостта и управлението на риска.

  Като част от този план GPIF поиска данни за различни потенциални инструменти за диверсификация на инвестициите, включително информация за активи, които компанията счита за „неликвидни“ и не притежава. Такива активи включват криптовалути като биткойн, благородни метали и други активи.

  Необходимо е обаче малко да се забави евентуалният неуместен оптимизъм. Новото известие за GPIF е „само“ искане за информация. По никакъв начин не гарантира, че фирмата ще разшири дейността си, за да включи нови активи като биткойн в бъдеще. Вместо това компанията ще прецени дали да проведе допълнителни изследвания в бъдеще въз основа на събраните данни.

  Към момента на писане цената на BTC е около 63 017 USD според KMC.

  Какво е GPIF?

  GPIF е създадена през 2006 г. от японското правителство и се фокусира основно върху инвестиции във фондове за основна инфраструктура. Тоест тези, които инвестират в активи, необходими за социални и икономически дейности. В момента компанията диверсифицира инвестициите в традиционни активи като местни и чуждестранни акции и облигации, както и алтернативни активи като инфраструктура и недвижими имоти.

  В годишния отчет за 2022 г. GPIF подчерта, че диверсификацията е основната инвестиционна стратегия на компанията. В текста директно се казва:

  „Нашата основна инвестиционна стратегия е диверсификация по клас активи, регион и времева рамка. Въпреки че пазарните цени могат да варират в краткосрочен план, GPIF ще се възползва напълно от нашия дългосрочен инвестиционен хоризонт, за да постигне възвръщаемост на инвестициите по по-стабилен и ефективен начин …“

  Общите управлявани активи на GPIF бяха 225 трилиона йени (1,54 трилиона щатски долара) в края на декември 2023 г. Това го прави най-големият пенсионен фонд в света.

  Заключение

  Докато GPIF едва започва да обмисля потенциално добавяне на биткойн към портфолиото си, някои глобални пенсионни фондове вече са приели активи, свързани с биткойн. През ноември 2023 г. Националната пенсионна служба на Южна Корея обяви закупуването на над 280 000 акции на Coinbase.

  Ресурси

  1. https://blockworks.co/news/japan-pension-fund-considers-bitcoin
  2. https://www.cnbc.com/amp/2024/03/19/japan-pension-fund-explores-bitcoin-as-an-investment.html
  3. https://www.forbes.com/sites/digital-assets/2024/03/19/japans-trillion-dollar-pension-fund-considers-bitcoin-for-diversification/amp/
  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 0 Среден рейтинг: 0]

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...