Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнБиткойн революцията би била безсмислена без запазването на тези 5 ключови ценности

  Биткойн революцията би била безсмислена без запазването на тези 5 ключови ценности

  Когато някой ме пита за значението на биткойните за бъдещето, често казвам едно и също нещо:  биткойн е парична революция, която ще промени света на бъдещето към по-добро .

  Причината да казвам това толкова често е просто защото това е начинът, по който ние биткойнърите виждаме биткойн.

  Много хора все още имат проблеми да виждат ясно биткойните, но нещата напредват блок по блок. Парична революция, голяма колкото биткойн, винаги отнема време. Така че трябва да имате търпение и да сте готови да подкрепите революцията на Биткойн, независимо от всичко.

  Някои хора понякога ме питат какво може да ме накара да загубя дълбокото си убеждение в биткойн революцията. За тяхно учудване им казвам, че абсолютното ми доверие в биткойн ще бъде разрушено, ако един ден поне една от 5-те ключови стойности на биткойн революцията бъде нарушена.

  Както всеки биткойнър, моето доверие в биткойн е нещо, което непрекъснато проверявам, като стартирам собствен възел в мрежата. На това ни научи Биткойн от първия ден със своя лозунг: „ Не се доверявайте, потвърждавайте “.

  Програмна парична политика, която ни предпазва от произвола на човешките решения

  Биткойнът е замислен от Сатоши Накамото за отстраняване на първия голям недостатък в настоящата парична и финансова система:  способността на централните банки да отпечатват толкова фиатни пари от нищото, колкото сметнат за необходимо .

  С други думи, малцинство от хора, които не са представители на хората, могат да решат да девалвират фиатните валути по всяко време.

  Реакцията на Фед на кризата с COVID-19 показа, че централните банкери не се страхуват да използват големите оръжия, за да спасят сегашната система. По този начин над 4000 милиарда долара са отпечатани от въздуха само за няколко месеца.

  Това ще има катастрофални последици за по-голямата част от най-бедните граждани. Но Фед не се интересува от това. Тя иска да спаси сегашната парична и финансова система на всяка цена.

  Биткойнът предлага по-справедливо решение. Предлагането на биткойн е ограничено до 21 милиона единици, независимо от всичко. Неговата парична политика е програмна, което означава, че тя не зависи от произволни решения на хората.

  Нещо повече, това е предсказуемо. Предварително знаете графика за ново издаване на BTC до деня, в който всички те са в обращение до 2140 г. Това е абсолютна сила на биткойните. Това ви дава гаранцията, че 1 BTC през 2021 г. все още ще бъде равен на 1 BTC от 21 милиона единици за 10, 20 или 50 години.

  Ако тази ключова стойност на биткойн революцията за защита на хората от парична инфлация трябваше да бъде нарушена, революцията ще загуби всякакъв смисъл. И следователно моята увереност.

  Съпротива срещу цензура

  Много хора смятат, че плодовете на техния труд, съхранявани под формата на фиатна валута в банковата им сметка, наистина им принадлежат. За съжаление това не е така. Тези пари просто са запазени за вас при определени условия, които могат да се променят според произволни решения на частни банки или правителства.

  Банката ви може да ви попречи да извършите която и да е сделка по ваш избор поради напълно произволни причини. По същия начин вашата банка може да реши да конфискува плодовете на вашия труд по искане на вашето правителство поради също толкова произволни причини.

  В съвременната банкова система плодовете на вашия труд са изложени на риск. Опасността от цензура ви заплашва по всяко време.

  Биткойнът дава идеален отговор на този основен проблем. След като имате личните ключове за вашия биткойн, никой не може да ви попречи да го използвате, както желаете. Никой не може да ви отнеме вашите биткойни. Биткойн са криптирани P2P пари, които връщат властта на хората над плодовете на техния труд.

  Това е друга ключова стойност на биткойн системата, която никога не трябва да бъде предадена.

  Елиминиране на посредника

  Биткойн е децентрализирана платежна система. Неговата блокчейн е без разрешение и без доверие. Всеки може да стане възел в биткойн мрежата. Дори е нещо, което трябва да направите, за да поемете наистина властта над плодовете на вашия труд.

  Когато компании като PayPal и банки се предлагат, за да предлагат биткойн услуги за покупка / продажба / задържане на своите клиенти, трябва да осъзнаете, че това е опит да се открадне революцията на биткойн от хората.

  Биткойнът е създаден, за да ни освободи от тези посредници. Ако искате да купите биткойн, направете го директно, без да преминавате през тези посредници, които няма да ви позволят да имате достъп до личните ключове на вашия биткойн.

  Без личните ключове за вашия Bitcoin, вие сте лишени от една от ключовите ценности на Bitcoin: съпротива срещу всякакъв вид цензура с плодовете на вашия труд.

  Не попадайте в капана на тези в настоящата система, които сега се нуждаят от Биткойн повече от всякога. Биткойн е валутата на хората, подкрепена от хората. Абсолютно трябва да остане така.

  Гаранцията за сетълменти

  Биткойн системата трябва да гарантира, че транзакциите Ви за изпращане или получаване на Биткойн ще бъдат изпълнени правилно. Това е необходимо, за да могат биткойните да се използват като платежно средство в ежедневието в бъдеще.

  Транзакциите могат да отнемат повече или по-малко време в някои конкретни случаи, като например когато Bitcoin Hash Rate спадне рязко след затъмнение в Синцзян, Китай през април 2021 г.

  Въпреки това, това са само еднократни събития, които не поставят под въпрос гарантираните сетълменти, които биткойн предлага. Очевидно това трябва да остане така, че потребителите на мрежата да запазят доверието си в най-сигурната децентрализирана мрежа в света.

  Запазване на социалния договор на биткойн

  В отличната статия „ Разопаковане на социалния договор на Биткойн“, Хасу подробно описа социалния договор на Биткойн. В системата на биткойн трябва да правите разлика между две страни:

  1. Дефинираните правила формират консенсуса на биткойн системата. Това е социалният договор на Биткойн.
  2. Протоколът Bitcoin, който автоматизира прилагането на тези правила, а оттам и социалния договор за Bitcoin, без човешка намеса.

  Понастоящем протоколът за биткойн се основава на доказателство за работа (PoW), но социалният договор за биткойн може много добре да се развие един ден до друг алгоритъм, който няма да попречи на запазването на социалния договор за биткойн:

  Независимо от това, Proof-of-Work е най-добрият механизъм, който може да бъде намерен за постигане на следните две цели:

  1. Разпределена ненадеждна система за маркиране на времеви транзакции. Биткойнът е децентрализиран часовник.
  2. Първоначално разпределение на BTC, което е едновременно честно и без доверие.

  За да се приложи замяна на PoW в системата на Биткойн и да се постигне консенсус, ще трябва да се намери по-добър механизъм. Все още не сме там.

  И накрая, това, което е от съществено значение, е, че този социален договор, към който биткойн ви кара да се придържате, се запазва, независимо какво се случва в бъдеще, но също така, че прилагането му остава без човешка намеса.

  Финални мисли

  Биткойнърите са непоклатими поддръжници на биткойн революцията. Ние сме като мисионери, които разпространяват невероятните предимства на биткойните над сегашната парична и финансова система. Не мислете обаче, че подкрепяме сляпо биткойн.

  Нашата поддръжка за Биткойн е още по-силна, защото можем постоянно да проверяваме дали системата на Биткойн остава вярна на петте ключови стойности, които току-що посочих. Без това биткойн революцията би била безсмислена.

  Така че трябва да се борим, за да гарантираме, че системата на биткойн продължава да бъде валутата на хората, подкрепена от хората. Това може да стане само като останете верни на тези ключови ценности.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 1 Среден рейтинг: 5]
  Източникinbitcoinwetrust
  Чрезssaurel

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...