Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнНай-често срещаните възражения срещу биткойн, използвани за предотвратяване на хората да вземат...

  Най-често срещаните възражения срещу биткойн, използвани за предотвратяване на хората да вземат властта над парите

  Светът, в който живеем, е по-несигурен от всякога. Това е реалност, която много хора са преоткрили с учудване след ковид пландемията , която засегна света от началото на 2020 г.

  В този напълно несигурен свят обаче има някои сигурности:

  • Централните банки ще печатат все повече пари от нищото.
  • Правителствата ще заемат все повече и повече пари, което ще продължи да издига публично дълговете на големите световни икономически сили.
  • Противниците на Биткойн ще продължат да използват същите остарели клишета, за да атакуват безмилостно Биткойн.
  • Основите на биткойн ще останат непроменени.

  Сред тези сигурности само една е добра за вашето бъдеще по отношение на парите. Основите на биткойна го правят страхотен хедж срещу несигурността .

  Що се отнася до останалите три сигурност, те ми създават впечатлението, че сме като Фил Конърс, изигран от неподражаемия Бил Мъри във филма „ The Groundhog Day ”. Всеки ден едни и същи неща се случват отново и отново. Ние се борим да подобрим настоящата система и да накараме хората да осъзнаят, че  само биткойн може да ни измъкне от порочния кръг на сегашната парична и финансова система .

  И след това, на следващата сутрин, когато се събудим, всичко започва отначало. Същите хора правят същите напълно фалшиви атаки срещу биткойн. Централните банки продължават да прилагат същата парична политика, която е в основата на всички икономически кризи, които сме претърпели от десетилетия. Правителствата продължават да увеличават публичните дългове, като по този начин ипотекират съдбата на бъдещите поколения.

  Сред възраженията срещу биткойн има шест, които продължават да се появяват. По-нататък предлагам да ви покажа още веднъж защо тези възражения са напълно неверни. Най-важното е, че ще разберете, че мощните в настоящата система използват тези възражения просто, за да попречат на хората да поемат властта над парите си, като купуват биткойн.


  Биткойнът е схема на Понци

  От самото си създаване, Bitcoin е много често обвиняван, че е схема на Понци от своите критици. В последния ден на 2019 г. Tendayi Kapfidze, главният икономист на най-големия американски пазар за онлайн кредитиране LendingTree, искаше да се прослави, като заяви:

  „Убеден съм, че Биткойн не е нищо повече от пирамидална схема. Печелите пари само от хора, които влизат след вас. “

  Тази атака не е нищо ново, тъй като често се случва, когато икономисти или политици искат да критикуват биткойн и да не намерят реален аргумент срещу него. За да сложим край на този мит сега, предлагам ви да се обърнете към  подробния доклад за схемите на Понци,  публикуван през 2014 г. от Световната банка.

  Този доклад е написан от високоуважавания Каушик Басу, бивш главен икономист на Световната банка, но и професор по икономика в университета Корнел.

  В своя доклад Каушик Басу казва по-специално:

  „Противно на широко разпространеното мнение, Биткойн не е умишлено Понци. И има малко за научаване, като го третирате като такъв. Основната стойност на биткойн може да се окаже, ретроспективно, уроците, които той предлага на централните банки за перспективите за електронната валута и за това как да се подобри ефективността и да се намалят разходите за транзакции. „Каушик Басу

  Мисля, че няма какво повече да се добави. Просто прочетете какво казва Каушик Басу в своя доклад и още повече какво демонстрира. Хората, които продължават да мислят, че биткойнът е схема на Понци през 2021 г., са явно погрешно информирани хора, с които не трябва да си губите времето.

  Биткойн насърчава прането на пари и незаконните дейности

  Мощните хора начело на сегашната система обичат да излагат това клише, което е в ярост сред широката публика. Биткойнът би насърчил прането на пари, както и финансирането на незаконни дейности.

  В началото на 2021 г. Кристин Лагард, президентът на Европейската централна банка, отново използва това възражение на конференцията на Reuters Next:

  „Биткойнът е силно спекулативен актив, който е провел забавен бизнес и интересни и напълно осъдителни дейности по пране на пари.“

  Няколко дни по-късно беше ред на Джанет Йелън, която скоро ще стане министър на финансите в Съединените щати, да атакува биткойн и криптовалути, заявявайки, че трябва да се въведе по-строга регулация възможно най-скоро:

  „Мисля, че много криптовалути се използват, поне в смисъл на транзакция, главно за незаконно финансиране и мисля, че наистина трябва да проучим начините, по които можем да ограничим тяхното използване и да гарантираме, че прането на пари не се случва по тези канали . „

  За нещастие на тези двама души, които заемат важни позиции в настоящата система,  Chainalysis пусна своя доклад за криптопрестъпленията през 2021 г. по същото време . В своя годишен доклад Chainalysis току-що е изчислил, че 10 милиарда долара са били използвани за незаконни цели през 2020 г. в света на криптовалутите. Това е намаление наполовина спрямо 2019 г.

  Той представлява само 0,34% от всички транзакции през 2020 г. в света на криптовалутите.

  Междувременно в сегашната система се използват над 2000 милиарда долара всяка година за незаконни дейности. Така че съжалявам, че разочаровах Джанет и Кристин , но ако искат да се справят с проблема с прането на пари и финансирането на незаконни дейности, трябва да погледнат щатския долар и еврото. Очевидно няма да го направят.

  Придържането към тази оценка от 2000 милиарда долара, използвани годишно за незаконни дейности в сегашната система, означава, че за всеки щатски долар, използван за незаконни дейности, само 0,005 долара се използват за незаконни дейности в света на криптовалутите.

  Това е достатъчно, за да се сложи окончателен край на това възражение, което постоянно се появява в устата на противниците на биткойн.

  Биткойн няма присъща стойност

  Много противници на Биткойн продължават да се връщат към обвинението, че Биткойн не произвежда нищо и че той няма присъща стойност. Дори отделих време да напиша  отворено писмо до Питър Шиф в средата на 2020 г., за да отговоря на този въпрос за вътрешната стойност на биткойните .

  Биткойн има стойност, защото все повече потребители смятат, че има стойност. Същото е с всички фиатни валути. Забележителната разлика е, че правителствата ви са тези, които ви принуждават да смятате, че щатският долар или еврото имат някаква стойност.

  При биткойните е съвсем различно. Приемането на биткойн е въпрос на доверие. Всичко се прави доброволно . Следователно успехът на биткойните е феноменален от тази гледна точка. Ако Биткойн е успял да достигне пазарна капитализация от над 700 милиарда долара в началото на 2021 г., това е така, защото все повече хора правят Биткойн своя избор номер едно, когато търсят магазин за стойност.

  Биткойн отговаря на необходимостта, която ще продължи да расте през следващите години: тази да има запас от стойност, за да защити плодовете на своя труд от разрухата на паричната инфлация по начин, който е устойчив на цензура.

  За милиони хора биткойнът вече има невероятна стойност. Тази стойност ще се увеличава само в бъдеще, докато масовото приемане на биткойн като запас от стойност напредва. Следващите фази ще бъдат тази на Биткойн като средство за обмен в ежедневието , а след това тази на Биткойн като разчетна единица.

  Това ще отнеме време, но революцията ще приключи в бъдеще. Всичко, което трябва да направите, е да бъдете търпеливи и да запазите пълно доверие в биткойн революцията.

  Биткойнът ще бъде заменен от криптовалути с превъзходна технология

  Биткойн беше представен на света на 31 октомври 2008 г. от Сатоши Накамото. Неговата мрежа стартира официално няколко седмици по-късно, на 3 януари 2009 г. В продължение на дванадесет години мрежата на Биткойн работи постоянно. Технологията му не се е променила. Основите му остават същите, което е невероятна сила в свят, несигурен като нашия.

  За противниците на Биткойн тази стабилност на Биткойн е именно това, което предвещава предстоящия край на Биткойн. Слушайки ги, технологията на Биткойн е остаряла. Всеки ден се пускат нови криптовалути. Един от тях в крайна сметка ще изпревари биткойн.

  Мнозина най-накрая вземат примера на Myspace и казват, че мрежата не може да запази предимството си за първи път. Тогава пристигането на Facebook промени всичко. Днес Facebook е безспорният лидер в света на социалните мрежи и Myspace вече не представлява нищо.

  Този пример се използва често. То е напълно невярно. Биткойн трябва да се разглежда като протокол. Биткойнът е протоколът за пари за Интернет . Той няма да бъде заменен от по-мощна технология. Биткойнът ще се развива и постоянно ще се подобрява.

  Търсенето на следващия биткойн е също толкова безполезно, колкото търсенето на следващия интернет .

  Освен  това доминирането на биткойн не е свързано с неговата технология, а с превъзходните му парични качества . Биткойн изобретил дигитален недостиг. Тя се основава на 3 уникални свойства, невиждани едновременно в човешко изобретение досега. Биткойнът е едновременно цифров, децентрализиран и оскъден .

  Никоя друга криптовалута не може да се конкурира с Биткойн по тези три свойства. Биткойнът има уникално предимство, което го кара да остане крал, независимо от всичко. Освен това  биткойнът е уникален, защото поставя хората в центъра на системата .

  Биткойнът е твърде нестабилен, за да бъде надежден запас от стойност

  Волатилността на биткойните е характеристика, а не грешка. Той идва от факта, че Bitcoin е единственият наистина свободен пазар в света. Мрежата му винаги работи и потребителите му имат свободата да намерят равновесната цена на Биткойн. В света на биткойните няма прекъсвачи, каквито има на фондовия пазар.

  Де факто неговата волатилност е по-висока. След като разберете, че тази волатилност е част от играта, ще можете да я превърнете в своя най-голям съюзник .

  Най-добрият начин да се възползвате от тази нестабилност в цената на биткойн е да купувате автоматично биткойн в режим DCA (Dollar-Cost Averaging). След това ще трябва да станете Bitcoin HODLer . За да направите това, трябва наистина да разберете защо биткойн, което ще ви помогне да развиете дългосрочна визия.

  Всеки, който има дългосрочна визия за биткойн, в крайна сметка ще се възползва от него. Всичко е свързано с време, търпение и доверие. От 2010 г. насам цената на биткойните се е повишила от по-малко от 0,1 до над 34 000 долара по време на писането. Биткойнът е най-доброто хранилище на стойност, достъпно за най-голям брой .

  Номерът е да разберете как работи, за да се възползвате от биткойн.

  Тъй като пазарната капитализация на Биткойн се увеличава, тази волатилност ще има тенденция да намалява, което ще насърчи използването на Биткойн като средство за обмен в ежедневието. След това ще бъдем във фаза 2 от масовото приемане на биткойн. Най-важното е, че по това време биткойнът ще е наваксал и след това ще надмине пазарната капитализация на златото. Въпрос на време е, защото  успехът на Биткойн е неизбежен .

  Биткойнът ще бъде забранен от регулаторите

  Противниците на Биткойн продължават да повтарят, че ако Биткойн стане твърде голям, той в крайна сметка ще бъде окончателно забранен от регулаторите на големите световни икономически сили. Това е нещо, което се появява често.

  Биткойнът е създаден именно за да ви позволи да се хеджирате срещу този тип произволни решения от силните хора начело на настоящата система. От 2014 г. старши член на банката на Федералния резерв на Сейнт Луис изучава Bitcoin и заключава, че „ налагането на пълна забрана на Bitcoin е почти невъзможно … добре управляваните централни банки трябва да приветстват възникващата конкуренция “.

  Всеки опит да се накажат тези, които притежават Биткойн, в крайна сметка ще засили самото съществуване на Биткойн системата . За да спре напълно биткойн мрежата, ще трябва да се изключи интернет, което би означавало да се изключи и настоящата банкова система. Немислимо!

  Общността на разработчиците на биткойни обаче е предвидила този най-лош сценарий, като е разработила решение, което ще позволи на възел на биткойн мрежата да продължи да работи чрез сателитна комуникация. Следователно  дори генерализираното спиране на интернет няма да е достатъчно, за да спре мрежата на Биткойн .

  Вместо да се боря ненужно с биткойн, струва ми се, че властите вместо това ще се опитат да интегрират биткойн в настоящата система. Вместо да се бият, американските власти възнамеряват да се възползват от биткойните . През лятото на 2020 г. Службата на контролера на валутата (OCC), която е клон на Министерството на финансите на САЩ, даде зелена светлина на американските банки да предлагат биткойн услуги на своите клиенти.

  Правителството на САЩ събира милиарди долари данъци всяка година върху печалбите, генерирани с биткойн от техните американски граждани. Следователно няма интерес да се лишат от такъв финансов излишък. По-нататъшното регулиране ще бъде определено рано или късно, но няма да се стреми да забрани биткойните. По-скоро ще се стреми да се възползва от това.

  От тази гледна точка няма загриженост за биткойните и неговите потребители.


  Финални мисли

  Противниците на Биткойн продължават да критикуват Биткойн, използвайки същите възражения. Проблемът е, че вече многократно е доказано, че тези възражения са напълно неверни. За съжаление, лъжливата информация изглежда по-лесно навлиза в съзнанието на широката общественост.

  Това е логично, тъй като фалшивата информация се разпространява от политици, банкери, икономисти и журналисти, в които хората често имат голямо доверие.

  За съжаление тези хора злоупотребяват с това доверие в опит да защитят настоящата парична и финансова система на всяка цена. Като Bitcoiner, моята роля е да продължавам да се връщам към тази фалшива информация, за да помогна на колкото се може повече хора да разберат какво всъщност е Bitcoin и какво може да направи за вашето бъдеще.

  Това се надявам да направя с тази история.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 1 Среден рейтинг: 5]
  Източникssaurel

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...