Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнTaproot е активиран в биткойн мрежата – какво трябва да знаете

  Taproot е активиран в биткойн мрежата – какво трябва да знаете

  Четири години след последната голяма еволюция на биткойн мрежата, Taproot току-що бе активиран на височина на блока 709 632 в неделя, 14 ноември 2021 г., в 5:15 UTC. Този блок, който ще остане важен крайъгълен камък в историята на биткойн, е добит от F2Pool.

  Последната голяма еволюция на Bitcoin беше през 2017 г. с въвеждането на Segregated Witness.

  С Taproot мрежата на Bitcoin става все по-добра от всякога. По-ефективно, с по-ниски такси, по-добра поверителност и разширени възможности за интелигентни договори. В краткосрочен план въздействието на Taproot няма да бъде огромно, но в дългосрочен план те са от решаващо значение за биткойн системата.

  Биткойн продължава да се развива с темпото, с което би трябвало

  На първо място, това е доказателство, че биткойн мрежата се развива, противно на това, което някои лоши езици често повтарят, за да атакуват биткойн. Ако биткойн се развива, той го прави със собствено темпо, за да гарантира сигурността на повече от 1,2 трилиона долара, поставени безопасно в неговата децентрализирана мрежа. Най-малката грешка в биткойн мрежата би имала драматични последици за биткойн революцията.

  Трябва да продължим напред по безрисков начин. Така че биткойн се движи с темпото, с което трябва да се движи.

  Промените в системата Bitcoin, въведени от Taproot, се извършват от BIP 341 и BIP 342 . Чувствайте се свободни да отидете на GitHub за повече технически подробности. За тези, които искат кратък, нетехнически преглед, тук ще опиша подробно всичко, което трябва да знаете за Taproot.

  Както беше обяснено по-рано в тази статия, основните ползи от Taproot за биткойн мрежата и нейните потребители са трикратни.

  Интелигентни договори

  Подписите на Schnorr, въведени с Taproot, могат да се използват, за да позволят на потребителите на Bitcoin да изпълняват по-сложни интелигентни договори, отколкото Bitcoin в момента позволява. Това е нещо от съществено значение, тъй като изглежда, че необходимостта от интелигентни договори нараства в света на криптовалутите.

  За тези, които не знаят, интелигентните договори са цифрови споразумения, написани в код и съхранявани в Blockchain. Интелигентните договори ще играят ключова роля през следващите години в децентрализираното финансиране (DeFi), dApps и NFT например.

  Въпреки че възможностите за интелигентни договори, въведени от Taproot, няма да позволят същата гъвкавост като в системата на Ethereum, те драстично ще намалят разликата. Ето защо не би било изненадващо да видим увеличение на подобни приложения, базирани на блокчейна на Bitcoin през следващите месеци.

  поверителност

  Актуализацията на Taproot ще увеличи поверителността за определени видове транзакции. Подписите на Schnorr ще позволят транзакциите с множество подписи или транзакциите, включващи множество адреси, да изглеждат като проста и стандартна транзакция за всички. Транзакциите с множество подписи често се използват за разработване на интелигентни договори.

  Фактът, че транзакциите с множество подписи стават неразличими от обикновените, предполага по-голяма анонимност и поверителност на адресите, участващи в такива транзакции. Някои виждат това като риск, тъй като си представят, че правителствата ще го видят като заплаха. Всъщност повече поверителност и анонимност означава потенциално по-лесно използване на биткойн за незаконни дейности.

  Мисля, че това е опростен поглед върху нещата и не виждам това като реален риск. Системата на щатските долари ще остане предпочитано място за тези, които искат да перат пари или да практикуват укриване на данъци . Защо? Просто защото банковата система винаги е била благоприятна за това поради корупцията на хората, които я управляват .

  По-евтини транзакции

  Последното важно предимство на Taproot е, че подписите на Schnorr намаляват данните, необходими за транзакции с множество подписи, които са по-сложни за обработка от стандартните транзакции. С по-малко данни за обработка и съхранение, тези транзакции ще станат по-ефективни по отношение на консумацията на енергия, но също и по отношение на скоростта на изпълнение.

  В крайна сметка, с по-евтини транзакции за обработка, таксите за транзакции ще бъдат намалени за тези видове транзакции. Така че това е нещо, което ще бъде от полза за потребителите на биткойн мрежата в бъдеще.

  Последни мисли

  Активирането на Taproot няма да има прекомерен ефект върху цената на биткойн в краткосрочен план. От друга страна, това е отличен сигнал, че биткойн продължава да се движи в правилната посока за бъдещето. Taproot полага основата за следващата фаза на иновациите в протокола Bitcoin.

  Много иновации ще бъдат разработени от това, което Taproot дава възможност за биткойн системата. По-голямата част ще бъде фокусирана върху интелигентните договори.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 0 Среден рейтинг: 0]
  Източникssaurel

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...