Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнСега е възможно да стартирате токени в биткойн мрежата

  Сега е възможно да стартирате токени в биткойн мрежата

  Тези, които постоянно следят живота на първата криптовалута в света, ще ви кажат, че Bitcoin ( BTC ) не е имал мащабни актуализации от дълго време. Въпреки това, през март 2023 г. биткойн проби на пазара, разтърсвайки добре своята общност: стартираха нови стандартни токени BRC-20. 

  Какво е BRC-20?

  Bitcoin Request for Comment (BRC-20) е нов експериментален стандарт за издаване на заменяеми токени. Работи по протокола Ordinals . Преди това Ordinals се използваше само за издаване на NFT , но сега има нова функция.

  Тази технология позволи на разработчиците да прилагат Ordinals технологии към биткойн мрежата, за да създадат взаимозаменяеми токени като на Ethereum ( ETH ) или всяка друга блокчейн с интелигентни договори . Първата поява на BRC-20 датира от 8 март 2023 г. Пълно описание на този експеримент можете да намерите тук . 

  Прилика с Ethereum

  Мнозина може да забележат приликата в имената на технологиите BRC-20 и ERC-20 и да започнат да правят аналогии. Но си струва да се отбележи веднага: приликите завършват с буквите. Нека да разгледаме основните разлики между тези стандарти:

  Как работи BRC-20?

  Тъй като всички BRC-20 транзакции се контролират от една JSON система, а не от разклонена система от интелигентни договори, броят на възможностите на токените не е огромен. Всъщност BRC-20 може да се използва за:

  • Разположете . Потребителите могат да задават максималните параметри на офертата, лимита на монетния двор и тикера за техния нов токен.
  • Мента . Потребителите могат да приемат внедрени токени.
  • Трансфер . Възможност за прехвърляне на токени между портфейли.

  Как да създадете свой собствен токен BRC-20 от нулата?

  В случай, че искате да създадете свои собствени токени в биткойн мрежата, има инструкция за вас: 

  Стъпка 1. Инсталирайте подходящ крипто портфейл. Тя трябва да е съвместима със системите Ordinals и TapRoot (нова система, пусната през 2021 г. и насочена към подобряване на сигурността, поверителността и мащабируемостта на биткойн).

  Стъпка 2 . Създайте нови ординали, като използвате JSON кода в надписа вместо файл.

  Стъпка 3. Напишете новия код на блокчейна. Кодът ще бъде прикрепен към сатоши (най-малката единица биткойн) чрез системата за номериране Ordinals Protocols.

  BRC-20 на пазара

  Общият брой транзакции с помощта на BRC-20 е повече от 10 милиона, според данни от Dune . Някои вече сравниха пазара на BRC-20 днес с пазара на NFT през 2021 г.: „никой не разбира напълно какво е това, но търсенето расте“. Сега можем да търгуваме токени BRC-20 на платформите UniSat и Gate.io. Например BANK , PEPE , PIZA , BSV бяха успешно регистрирани на борсите.

  Досега проектът има ограничено използване, но това е обичайно за ранните етапи на проекти. Разработчиците и членовете на общността правят всичко възможно, за да го развиват активно и да задоволят нуждите на своите клиенти. Например, партньорът на проекта, пазарът Gamma, предоставя на потребителите възможността да правят надписи в новия ординален код по-лесно и по-бързо.

  Как новите токени повлияха на биткойн?

  С пускането на BRC-20 имаше голям „бум“: потребителите повишиха търсенето на транзакции и следователно средният размер на комисионните скочи. Между 7 и 8 май 2023 г. таксата се увеличи до $31, въпреки че по-рано средната й стойност варираше около $2. До началото на юни комисионните паднаха до $5.

  Заключение

  Токените BRC-20 са експериментален биткойн проект, изграден върху технологиите на Ordinals Protocol. Тъй като проектът е млад, той тепърва трябва да укрепва позициите си на пазара, да се справя с падащото търсене и кризите. Новите токени досега имат изключително лош набор от функции и полезност. Но експериментът е доста амбициозен и в бъдеще може да преобърне цялата биткойн система с главата надолу. 

  До края на пролетта BRC-20 успя да повиши капитализацията на своите активи до 1 милиард долара! Анализаторите все още са скептични към новия проект, но не дават специални коментари „за” или „против”. BRC-20 определено си заслужава да бъде разгледан по-отблизо през лятото на 2023 г.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 0 Среден рейтинг: 0]
  Източникsimple-swap

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...