Още
  НачалоБлокчейнАнализиРусия ще легализира криптовалутите като форма на плащане, каза министърът

  Русия ще легализира криптовалутите като форма на плащане, каза министърът

  От 1 януари миналата година криптовалутите са законни в Русия, но не могат да се използват за закупуване на стоки или услуги.

  Русия наскоро прие нов закон за криптовалутите, който, въпреки че не отговаря на предишната забрана за криптовалути, въпреки това поддържа строги ограничения за използването на криптовалути като форма на валута.

  След 16 месеца напред Москва използва различен подход и ще добави криптовалута към финансовата си инфраструктура.

  ‘Рано или късно’

  Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви в четвъртък, че Русия „рано или късно“ ще легализира криптовалутите като форма на плащане, което показва, че правителството и централната банка може да се приближат до решение.

  Москва обяви планове за създаване на цифрова валута на централната банка, но доскоро възпираше използването на частни криптовалути.

  
  Може да има известен напредък, постигнат от правителството и централната банка, казва Мантуров (Bitcoin News).

  Елвира Набиулина, управителят на руската централна банка, наскоро каза, че банката не може да приеме инвестиции в криптовалута, които представляват приблизително 5 милиарда долара годишни транзакции от руснаци, и препоръча да се забрани тяхната търговия и копаене.

  Според Мантуров обаче правителството и централната банка може да се доближат до разрешаването на спора си.

  Преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, министерството на финансите предложи законодателни мерки, които са несъвместими с желанието на централната банка за пълна забрана.

  Русия върви към легализиране на крипто

  На форум Мантуров беше попитан дали вярва, че криптовалутите ще станат легални като форма на плащане.

  Мантуров отговори: „Въпросът е, когато това се случи, как ще се регулира, като се има предвид, че централната банка и правителството работят активно по това.

  „Общият консенсус обаче е, че… рано или късно това ще бъде приложено под някаква форма“, обясни руският служител.

  Общата пазарна капитализация на криптовалутите от $1,24 трилиона на дневната графика | Източник: TradingView.com

  От 2020 г. на руските банки е разрешено да създават борси за криптовалута под надзора на централната банка, а нови цифрови валути могат да се секат, но само под надзора на централната банка.

  Това демонстрира по-практичен подход към криптовалутите и тяхното приемане в Русия в сравнение с това, което някои прогнозираха, че ще бъде почти пълен мораториум върху дейностите с криптовалути в нацията.

  Москва възнамерява да пусне собствена дигитална рубла, но Кремъл едва напоследък подкрепи използването на частни криптовалути, след като години наред твърдяше, че те могат да бъдат използвани за пране на пари или финансиране на терористи.

  Други служители на централната банка заявиха миналата година, че не виждат място за криптовалути на руския финансов пазар, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност, породени от нарастващия брой криптовалути.

  Представено изображение от CoinLive, графика от TradingView.com
  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 1 Среден рейтинг: 5]
  Източникbitcoinist

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...