Още
  НачалоБлокчейнАнализиСмъртоносните протести в Казахстан удариха биткойн, след като вторият по големина център...

  Смъртоносните протести в Казахстан удариха биткойн, след като вторият по големина център за добив в света затвори

  • Втората по големина страна за копаене на биткойни загуби достъпа си до интернет, като взе цели 15% от мрежата офлайн.
  • Казахстан е дом на въглищни мини, които осигуряват евтина и изобилна доставка на енергия, което е основен стимул за миньорите, които се конкурират в индустрия с нисък марж, където единствената им променлива цена обикновено е енергията.
  • Биткойн падна под $43 000 за първи път от септември в търговията в четвъртък, падайки с над 8% в един момент.

  Докато централноазиатската нация Казахстан потъна в хаос тази седмица, спирането на интернет удари втория по големина център за добив на биткойни в света , като още един удар за миньорите, които търсят постоянен и стабилен дом.

  Преди по-малко от година Китай изгони всичките си копачи на криптовалута, много от които потърсиха убежище в съседен Казахстан. Но месеци след като тези крипто мигранти създадоха магазин, протестите срещу покачващите се цени на горивата се превърнаха в най -тежките вълнения, които страната е виждала от десетилетия , оставяйки крипто миньорите в средата.

  След като уволни правителството си и поиска помощта на руски парашутисти за ограничаване на фаталното насилие, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев нареди на националния телекомуникационен доставчик да спре интернет услугата. Според Кевин Джанг от компанията за дигитална валута Foundry това спиране отне около 15% от световните копачи на биткойни офлайн, което помогна за доставянето на оборудване за копаене на стойност над 400 милиона долара в Северна Америка.

  Както каза казахстанският миньор Дидар Бекбау: „Няма интернет, значи няма копаене“.

  Биткойн падна под $43 000 за първи път от септември в търговията в четвъртък, падайки с над 8% в един момент.

  Интернет услугата за кратко беше възстановена в страната, но данните от групата за наблюдение NetBlocks Internet Observatory показват, че нивата на свързаност продължават да са равни на едва 5% от обикновените нива в цялата страна.

  „Сега е петък сутринта в Казахстан, където интернет е спрян за около 36 часа, излагайки обществената безопасност на риск и оставяйки приятелите и семейството си откъснати“, пише NetBlocks в туит.

  Целият епизод разкрива два важни факта за състоянието на индустрията за добив на биткойни. От една страна, биткойн мрежата е устойчива до степен, че не пропуска нито един удар, дори когато значителна част от миньорите неочаквано са изведени офлайн. Второ, САЩ може скоро да видят нов приток на крипто копачи, които искат да избегнат бъдещи смущения.

  Казахстанските служители на реда блокират улица по време на протест, предизвикан от увеличението на цените на горивата в Алмати, Казахстан, 5 януари 2022 г.

  Казахстанските служители на реда блокират улица по време на протест, предизвикан от увеличението на цените на горивата в Алмати, Казахстан, 5 януари 2022 г.Павел Михеев | Ройтерс

  Въпросът сега е дали САЩ, които изпревариха Китай като най-големият център за добив на биткойни на планетата през 2021 г., имат място да приемат още миньори.

  „Притеснителното е, че предишните задръствания и тесните места около хостинг капацитета (лесно достъпно пространство за включване на машини) ще бъдат притиснати много по-силно“, обясни Джанг.

  „Има огромен натиск и търсене на капацитет за хостинг“, каза той.

  Копаене на биткойн в Казахстан

  Когато Пекин изхвърли всичките си копачи на биткойни през май 2021 г., Казахстан изглеждаше като логична дестинация. Освен факта, че беше в съседство, страната е и голям производител на енергия.

  Копането е енергоемкият изчислителен процес, използван за създаване на нови монети и поддържане на дневник на всички транзакции. Казахстан е дом на въглищни мини, които осигуряват евтина и изобилна доставка на енергия, което е основен стимул за миньорите, които се конкурират в индустрия с нисък марж, където единствената им променлива цена обикновено е енергията.

  Също така помага, че казахстанското правителство обикновено има по-небрежно отношение към строителството, което е добре за миньорите, които трябва да изградят физически инсталации за кратък период от време. 

  Bekbau управлява Xive, компания, която предоставя хостинг услуги на международни миньори и продава специализирано оборудване, необходимо за копаене. През последните няколко месеца той изпрати безброй входящи от китайски миньори, които търсят безопасно място, където да включат оборудването си.

  Казахстан е точно зад САЩ по отношение на своя дял от световния пазар за копаене на биткойни, с 18,1% от цялото копаене на криптовалути, според Кеймбриджския център за алтернативни финанси .

  Но правителството не е точно развълнувано от процъфтяващата си индустрия за крипто копаене.

  В продължение на месеци казахстанските законодатели установяват нови правила за обезкуражаване на копаене, включително  закон, който ще въведе допълнителни данъци за крипто копачите от 2022 г. Експертите очакват, че този ход значително ще промени стимулите за хората, които искат да вложат капитал в Казахстан.

  „Прекъсването на интернет идва след усилията за налагане на де факто забрана за ново копаене в страната, така че миньорите ще са добре наясно с политическия риск там“, каза Ник Картър, съосновател на Castle Island Ventures.

  „Тези забрани просто подчертават защо миньорите все повече се намират в политически стабилни юрисдикции“, продължи Картър.

  Няколко минни експерти също казват на CNBC, че смятат, че Казахстан винаги е бил предназначен да бъде временна спирка при по-дълга миграция на запад.

  Алекс Брамър от Luxor Mining, пул за криптовалути, създаден за напреднали миньори, каза, че големите миньори отиват в Казахстан в краткосрочен план с по-старо оборудване.

  „Но тъй като машините от по-старо поколение достигнат края на експлоатационния си живот, тези компании вероятно ще внедрят нови машини в по-стабилни и енергийно ефективни и възобновяеми юрисдикции“, каза Брамър.

  САЩ бързо се превърнаха в мека за крипто копаене , отчасти защото са дом на едни от най-евтините източници на енергия на планетата, много от които са възобновяеми.

  Ако миньорите си проправят път на запад, това може да предвещава по-големия дебат около въглеродния отпечатък на биткойн.

  Картър посочва, че казахстанската енергия е въглеродно интензивна, така че точно като китайската забрана, продължителното прекъсване в централноазиатската страна вероятно ще има нетния ефект от по-нататъшно декарбонизиране на добива на биткойни.

  Но не всички са убедени в предстоящото изселване на крипто копаене от Казахстан.

  Алън Доржиев е президент на Националната асоциация на индустрията за блокчейн и центрове за данни в Казахстан, чието членство се състои предимно от минни компании. Доржиев казва пред CNBC, че след като е разговарял със собственици на минни ферми в цялата страна, той разбира, че повечето центрове за данни са безопасни, тъй като се намират в региони, където няма протести.

  Бекбау също остава оптимист, като туитира, че се надява до следващата седмица „всичко ще бъде наред“.

  Независимо дали миньорите се преместват от Централна Азия или не, експертите от индустрията казват на CNBC, че най-големият извод от цялото това изпитание е фактът, че добивът на биткойни отново оцеля поредния стрес тест с малко драма.

   Както видяхме с Китай, когато дадена страна демонстрира, че е нестабилна за копаене на биткойни, миньорите в тази страна ще се преместят другаде“, каза инженерът за добив на биткойни Брандън Арванаги, който сега управлява Meow, компания, която позволява корпоративно участие в хазната на крипто пазарите.

  „Ето как биткойн мрежата става по-устойчива с течение на времето. Миньорите мигрират към най-благоприятните юрисдикции, което прави прекъсванията все по-рядко срещани.”

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 5 Среден рейтинг: 5]
  ИзточникCNBC

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...