Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнИлон Мъск "изтри" над 100 млрд. долара от стойността на биткойн с...

  Илон Мъск „изтри“ над 100 млрд. долара от стойността на биткойн с един туит

  Предприемачът Илон Мъск, познат като директор на водещия производител на електромобили Tesla, за пореден път разтърси из основни пазарите на дигитални валути.

  Този път той публикува туит, в който съобщава, че Tesla повече няма да приема биткойн заради вредните емисии, свързани с поддръжката му. Новината доведе до светкавична реакция от страна на търговците на криптовалута, които започнаха масово разпродаване на биткойн. Така само в рамките на 3 часа цената му се срина с 14% от 54 600 долара на 47 000 долара. Малко след това цената започна отново да се покачва, но към момента стойността на един биткойн продължава да бъде над 10% по-ниска от преди туита на Мъск.

  Така пазарната капитализация на биткойн се срина с повече от 105 млрд. долара само в рамките на последните 12 часа.

  В своя туит Мъск обяснява, че Tesla преустановява практиката да приема биткойн при продажба на автомобилите си. „Загрижени сме за бързо повишаващото се използване на изкопаеми горива, особено въглища, при произвеждането на електроенергия, необходима за поддържането на блокчейна на биткойн и за осъществяването на транзакциите. Въглищата генерират най-много емисии спрямо всички останали горива“, се казва в съобщението на Мъск. Той вероятно визира китайските „миньори“ на биткойн, които се захранват с евтино електричество, произведено от местните ТЕЦ-ове на въглища.

  „Криптовалутите са чудесна идея и ние вярваме, че те имат обещаващо бъдеще, но това не трябва да става за сметка на околната среда. Tesla няма да продава своите резерви от биткойн. Ние ще ги използваме за осъществяване на транзакции веднага след като енергията, с която това се случва, започне да бъде от устойчиви източници. Също така ще търсим да използваме криптовалути, които потребяват под 1% от енергията, необходима на биткойн“, се казва още в туита на Мъск.

  Според потребители основните криптовалути използват следните киловат/часа средно на транзакция:

  Рипъл (XPR) 0,0079

  Доджкойн 0,12

  Кардано 0,5479

  Лайткойн 15,5

  Биткойн кеш – 18.957

  Етериум 62.56

  Биткойн 707

  Традиционно в рамките на един ден се сключват сделки купува / продава с биткойн на обща стойност над 50 млрд. долара. За сравнение всички продажби на Tesla през първите три месеца на 2021 г. са на много по-малка сума – около 10 млрд. долара. Липсват данни колко от тях са били извършени чрез биткойн, но липсата на тези транзакции няма да окаже значително влияние на търговията с криптовалутата.

  Въпреки това съобщението от страна на Мъск може да повлияе на други институции да вземат подобно решение, особено като се има предвид усилията на глобалните компании да пазят репутацията си що се отнася до климатичните изменения.

  Tesla обяви, че ще приема биткойн за продажби през февруари и също така стана ясно, че е спечелила 101 млн. долара, което представлява ¼ от чистата й печалба за тримесечието, от търговия с биткойн. 

  Източник : www.manager.bg

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 2 Среден рейтинг: 5]

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...