Още
  НачалоКриптовалутиNFTsКак да направите NFT: копаене, търговия и осигуряване на приходи за начинаещи

  Как да направите NFT: копаене, търговия и осигуряване на приходи за начинаещи

  Преди около 3 седмици написахме статия за NFT Finance, която видя хладка реакция по отношение на читателите и ангажираността. Следователно започнахме да проучваме защо. Докато обсъждахме многото възможни причини, това изведнъж ни удари като светкавица.

  Докато се занимаваме със света на криптовалутите, DeFi, NFT, DAO и какво ли още не от доста време, крипто все още е нова област за огромното мнозинство, още повече, когато става въпрос за NFT. Следователно публикация в нов сегмент в рамките на NFT, която сама по себе си може да се разглежда като подкатегория на крипто, би имала много нюансирана и нишова аудитория.

  Проучванията върху общия брой собственици на криптовалута предполагат цифра някъде между ~220 милиона до ~800 милиона души по целия свят. Общият брой на собствениците на NFT е малък процент в сравнение с този. Все пак е спорно каква е действителната цифра.

  Брой уникални портфейли, търгуващи с NFT

  Брой уникални портфейли, търгуващи NFT (Източник: Statista )

  Доклад на Financial Times казва, че броят е едва 3 60 000. В статия на Forbes се казва, че най-големият пазар за NFT в света OpenSea има 1,8 милиона активни потребители. Дори ако вземем предвид и потребителите на други пазари (тъй като OpenSea сам по себе си не поддържа всички вериги), общият брой собственици на NFT все още ще бъде минимален в крипто вселената.

  По същия начин, общата пазарна капитализация на NFT, техните ежедневни обеми на търговия и т.н. също са много по-малки от общия размер и активност на пазара на криптовалута. Но може да не е така за дълго.

  Twitter наскоро стартира първата си NFT интеграция, която позволява на потребителите да свързват своите портфейли и да задават собствените си токени като снимки на профили. Това е първата голяма функционална интеграция от голяма платформа – свързана с блокчейн проверима собственост върху pfp art.

  Свързаните с NFT профили в Twitter вече имат форма на шестоъгълник. Щракването върху тях ще разкрие подробностите за NFT.

  Свързаните с NFT профили в Twitter вече имат форма на шестоъгълник. Щракването върху тях ще разкрие подробностите за NFT.

  Повечето други достойни за новини интеграции досега са свързани със стартирането на колекции на марки, някои от които идват с полезни (като TIMEPieces и Deathbats ), някои с потоци от приходи (като Royal ), докато други са чисто колекционерски. Повече за реакциите на съобщението в Twitter Blue по-късно.

  Наскоро беше съобщено също, че Meta планира NFT функции за Facebook и Instagram. Тъй като милиарди потребители на тези платформи получават първото си излагане на NFT, NFTverse е готова да расте.

  В светлината на това решихме, че може да е идеално да напишем парче, което обхваща основите на NFT. За някой, който току-що е прочел за NFT и обмисля да влезе в заешката дупка, трябва да има ръководство как да започнете.

  Въпреки че има безброй ръководства за това какво представляват NFT, има много малко, които предоставят проста навигационна обиколка за как да NFT. Как да създавате и копаете, търгувате, използвате, давате под наем, да си сътрудничите и т.н. Заинтригуван? Прочетете нататък.

  Но първо, какво е NFT

  Като начало е важно да се разграничи какво представляват NFT и какво не са. NFT е токен, който представлява нещо уникално и следователно е незаменим. Заменяемите токени като Bitcoin и Ethereum са неразличими един от друг по отношение на стойност или полезност. Например 1 BTC в моя портфейл е същото като 1 BTC във вашия портфейл. Ако ги разменим, това ще бъде размяна на равни без нетна полза за нито една от страните.

  2a5bf165f0f9a4fa6d07c53dc1176153cefdc0c924ff17b0912065d0c8220aed.png

  Fungible v/s Non-Fungible

  Незаменимият токен е доказуемо различен от друг. И така, NFT предлагат начин за управление на произхода, собствеността и прехвърлянето на уникални артикули по безнадежден начин.

  NFT могат да се използват за представяне на голямо разнообразие от артикули, като билети за събития, правни документи, образователни сертификати и т.н. Въпреки това, най-популярните приложения на NFT досега са били в колекционерските предмети и изкуството. Следователно, често срещаните препратки към поп културата към NFT почти винаги имат за цел да представляват основно произведение на изкуството. В тази статия ще практикуваме същото.

  Докато Ethereum е най-популярният блокчейн за NFT, вериги като Polygon, Solana, Tezos и Stacks също започват да виждат висок трафик със свои собствени посветени покровители, общности и пазари. В тази статия ще се съсредоточим върху Ethereum.

  Някои от NFT в objkt.com, пазар на Tezos

  Някои от NFT в objkt.com , пазар на Tezos

  Аудио-визуалното представяне на NFT идва от медийни файлове, свързани с метаданните на токена. Медийните файлове могат да бъдат статични изображения, gifs, 3D обекти, видео, аудио и т.н. Те могат да бъдат създадени навсякъде от художника и след това да бъдат хоствани във всяко хранилище. Изсичането на NFT включва създаване на токен в блокчейн, чийто URI сочи към тази файлова връзка. Така че, когато някой „види“ NFT, той основно разглежда съхраняваните медии, свързани с него.

  Сеченето е процес във верига, който изисква портфейл, за да получи NFT и да плати таксите за транзакциите (т.е. газ). Таксата е под формата на родната криптовалута на съответния блокчейн, в който е изсечен NFT. Някои платформи позволяват безплатен монетен двор, като спонсорират газа от ваше име.

  NFT, които имат своите медии (или инструкции за изобразяване), хоствани във верига, се считат от пуристите за най-истинската форма на NFT като CryptoPunks и OnChainMonkey . След това има такива, които се хостват в разпределено хранилище като IPFS. Тъй като блокчейновете не са оптимизирани за съхранение на данни, огромното мнозинство от NFT колекциите избират да хостват своите тежки медийни файлове в централизирани хранилища.

  CryptoPunks се съхраняват във верига. Запитване за всеки пънк тук, за да видите.

  CryptoPunks се съхраняват във верига. Запитване за всеки пънк тук, за да видите. ( Източник )

  Важно е да се отбележи, че макар да има истинска критика към разрешеното съхранение, стойността на NFT е в самия токен и свързаната с него проверка. Медийният файл е добавка. В края на деня, токенът CryptoPunk, изсечен от Larva Labs, е ценен, а не медиен файл за запазване с десния бутон или копира със същото изображение.

  Сечене и търговия с NFT

  Сега, когато сте запознати с NFT, защо не опитате да копаете един от вашите собствени? Можете да пуснете своето изкуство за продажба или просто да споделите творението си с други ентусиасти. Можете дори да вземете парче или две за вашата собствена цифрова художествена галерия. Платформи като BlockArt ви позволяват да създавате процедурно генерирани NFT и да ги копаете. Те биха попаднали в по-широката категория генеративно изкуство.

  Създаване на NFT в BlockArt

  Създаване на NFT в BlockArt

  Повечето NFT пазари имат вградена функция за копаене. OpenSea е най-популярният пазар и вероятно вече е разгледан много подробно в повечето публикации, така че вместо това ще проучим алтернативна платформа.

  Rarible е друг популярен и бързо развиващ се децентрализиран пазар на NFT, изграден върху Ethereum, където можете да копаете, купувате и продавате безпроблемно цифрови колекционерски предмети.

  За да копаете, всичко, от което се нуждаете, е файлът с произведения на изкуството и Web3 портфейл като Metamask. Интелигентният договор на Rarible създава базиран на Ethereum NFT и поставя файла в IPFS. След това можете да изберете да пуснете NFT за продажба на самия пазар на Rarible или просто да го покажете.

  Rarible предоставя удобен за потребителя интерфейс за копаене (и изброяване) на NFT

  Rarible предоставя удобен за потребителя интерфейс за копаене (и изброяване) на NFT

  Rarible използва два различни NFT стандарта – ERC-721 за създаване на уникални цифрови активи и ERC-1155 за създаване на множество издания на един и същи артикул.

  Функцията „ мързеливо копане“ на Rarible позволява безплатно копане. Докато NFT се регистрира на пазара на Rarible, сеченето всъщност се случва в момента на покупката. Таксата се заплаща от купувача и в случай, че NFT остане непродаден, художникът не плаща ненужно каквато и да е такса за копаене.

  Когато купувате NFT, можете или да платите цената на обявата, или да направите оферта и да видите дали продавачът приема. За всяка продажба Rarible таксува 2,5% от приходите от продажбата и от двете страни. Интелигентните договори на Rarible също позволяват на оригиналния създател да печели възнаграждения от вторични продажби, т.е. всеки път, когато NFT се препродава.

  NFT, изброени в Rarible

  NFT, изброени в Rarible

  Докато Rarible е централизирана платформа към момента, създателите планират постепенно да предадат контрола на DAO (децентрализирана автономна организация), управлявана от общността. $RARI, токенът за управление на Rarible, ще играе жизненоважна роля в DAO, като позволява на членовете да решават бъдещия курс на развитие чрез децентрализирано гласуване.

  Наскоро Rarible започна да поддържа Tezos и Flow blockchains, освен Ethereum. Това не само ще въведе множество нови NFT в платформата, но също така ще позволи на потребителите да създават, купуват или продават NFT при сравнително по-ниски такси за газ. Интеграцията с други блокчейн мрежи е част от непосредствената пътна карта на Rarible.

  Осигуряване на приходи от вашите NFT

  Досега вие сте горд собственик на един (или повече) NFTs, с гордост ги HODLING в колекцията си. Въз основа на полезността или естетическата стойност, NFT може да бъде: носимо или свойство в метавселени като Decentraland или The Sandbox, поставено във виртуални галерии като Cyber , използвано за достъп до ексклузивни общности като Illiquid Capital , което може да се играе в P2E игри като Axie Infinity и Star Atlas, използван за получаване на дял от авторските възнаграждения чрез Royal, пасивен източник на приходи от платформи за отдаване под наем и т.н.

  Тъй като много NFT със сини чипове се считат за ценни, има платформи, които помагат да ги финансиализират извън обикновената програма за търговия/обръщане. Например, NFT наеми за игри, базирани на блокчейн. Това е нов сектор в рамките на NFT с много обещаващи платформи. Бяхме проучили някои от тях в нашата статия за NFT Finance . Тук ще обсъдим още един.

  Double Protocol е напълно децентрализиран NFT протокол за отдаване под наем за блокчейн игри и метавселени, разработени в Ethereum. Това се основава на примитивите на DeFi за залагане. Кредиторите на NFT печелят доходност от наемателите по двоен протокол, точно както доставчиците на ликвидност печелят APY в DeFi пулове.

  Как работи двойният протокол

  Как работи Double Protocol ( Източник )

  Пуснат преди няколко дни, Double Protocol позволява на потребителите да наемат NFT за определен период от време. Като случай на използване може да притежавате оръжие в играта, което е необходимо за завършване на мисия. Вместо да харчи пари за закупуването му, играчът може просто да го наеме от вас за няколко дни. След успешно завършване на мисията, вашият предмет за игра ще ви бъде върнат автоматично.

  От друга страна, игри като Axie Infinity изискват от потребителите да закупят и създадат екип от 3 цифрови персонажа за игра, наречени „Axies, за да играят играта“. Това може да представлява висока икономическа бариера за навлизане за много потенциални играчи. С Double Protocol можете да наемете Axies без доверие (за разлика от стипендиите на Axie) от съществуващи играчи и да оцените играта, преди да направите по-голяма инвестиция.

  Платформите за отдаване под наем на NFT обикновено изискват обезпечение, по-високо от стойността на самия NFT. Изхождайки от цената на търсените NFT, такова свръхобезпечение може да разубеди повечето ентусиасти на игрите.

  Освен това, много протоколи за отдаване под наем на NFT прехвърлят самия NFT на кредитополучателя при плащане на обезпечението. Цените на NFT са променливи и в случай, че цената надвишава сумата на обезпечението, кредитополучателят може да не върне артикула, което води до загуба на актив за първоначалния собственик.

  Double Protocol използва различен подход – той прехвърля обвързано с времето право на собственост върху NFT, но не и действителното NFT за неопределено време. Това става чрез интелигентни договори „doNFT Factory“.

  Отдаването под наем формира основен слой за деривати на NFT Finance, върху които да се надграждат

  Отдаването под наем формира основен слой за деривати на NFT Finance, върху които да се изграждат ( Източник )

  Когато потребител заема NFT, интелигентният договор издава и издава doNFT на кредитополучателя. Това doNFT се съпоставя с оригиналния NFT и съдържа условията за отпускане на заем, включително началния час и датата на изтичане. При прекратяване на периода на отдаване под наем, doNFT автоматично изтича, отстъпвайки собствеността на кредитора.

  Това позволява на Double Protocol да предлага NFT под наем с 0 обезпечение, докато кредиторът също не е изложен на риск да загуби NFT. Всеки съвместим с ERC-721 токен може да се заеме чрез Double.

  DoNFT могат да бъдат разделени на нови doNFT или комбинирани с други doNFT. Това отваря вратата към широк спектър от случаи на използване на NFT под наем, като преотдаване на заети NFT или резервиране на NFT, които в момента не са налични за заемане. Double Protocol планира да внедри подобни функции в близко бъдеще.

  Пазарът за отдаване под наем за Decentraland LAND стартира наскоро на Double Protocol

  Пазарът за наеми за Decentraland LAND стартира наскоро на Double Protocol ( Източник )

  Double Protocol вече е интегриран в популярния метавселен проект Decentraland. Интеграцията ще позволи на потребителите да отдават под наем земи и активи с минимален риск и без обезпечение. Decentraland също така предостави средства на Double Protocol на стойност 10 000 долара за увеличаване на ангажираността на потребителите в метавселената.

  В бъдеще ще бъдат поддържани и повече метавселенски проекти както в Ethereum, така и в други блокчейн. Договорът на Double Protocol в момента се одитира от Peckshield. Очаква се докладът да бъде публикуван скоро.

  Притежаване на NFT чрез DAO

  Покачващите се цени на популярните NFT доведоха до създаването на NFT DAO, където членовете управляват заедно като група и обединяват средствата си, за да събират NFT със сини чипове като общност, подобно на кооперация.

  DAO като PleasrDAO и Flamingo днес станаха доста популярни в NFT пространството, но повечето от тях имат висока финансова бариера за влизане за редовните любители на NFT. Тук идва PartyBid.

  PartyBid позволява на потребителите да обединяват без доверие средства и колективно да наддават за NFT. Платформата е изградена на Ethereum. Всеки може да създаде нова PartyBid или да се присъедини към съществуваща, да допринесе с ETH и да постави оферти като колективни усилия.

  PartyBid предоставя емисия на живо с текущи оферти

  PartyBid предоставя емисия на живо с текущи оферти

  По време на наддаването всеки член може да увеличи своята оферта до най-ниската печеливша оферта към момента. Ако PartyBid спечели, тази група става DAO, а NFT се разделя на фракции и се разпределя между членовете пропорционално на техния принос.

  По същество всеки член на печеливша PartyBid получава част от NFT. Ако групата реши да продаде NFT, печалбите се споделят в зависимост от количеството държани дробни токени.

  PartyBid поддържа повечето от популярните NFT пазари, като OpenSea, Foundation и Zora. Фракционизирането се извършва чрез Fractional.art , dApp, което позволява на собствениците на NFT да копират токенизирана частична собственост върху своите NFT под формата на ERC-20 токени.

  Разгледайте съществуващите партии или създайте свой собствен PartyBid

  Разгледайте съществуващите партии или създайте свой собствен PartyBid

  За спечелени оферти платформата PartyBid таксува 2,5% от използвания ETH и 2,5% от създадените дробни токени. В случай, че офертата е неуспешна или ако потребителят в крайна сметка внесе излишък ETH в печеливша оферта, тогава допълнителният етер се възстановява (задържайки настрана таксите за газ).

  Като приключваме, едно предупреждение. Въпреки че идеята за NFTs съществува от няколко години, те започнаха да виждат големи очни ябълки едва от миналата година. Достатъчно е да се каже, че като всичко ново, което се появява на сцената, NFT получиха смесени реакции от областта на изкуството, игрите и разработката на софтуер. Това беше показано в реакциите на съобщението в Twitter Blue относно интегрираните профили на NFT.

  Докато защитниците на крипто/Web3/blockchain естествено имат положителна позиция към NFT, има много политика и дебати със скептиците. Например, наскоро редакторите на Wikipedia гласуваха да не класифицират NFT като изкуство. Дори сред защитниците на крипто има нюансирани разделения, като някои лагери не са толкова ентусиазирани, колкото други.

  Идеята за цифрова собственост, базирана на блокчейн, все още не е потънала. Преносимостта между платформи също е нещо, в което скептичните разработчици на игри имат съмнения . Така че има проблеми, които трябва да се обработят. Това не е забиване и ще отнеме време, за да узрее. Въпреки това светът на NFT се развива бързо и всеки ден се случва нещо ново. Продължавайте да наблюдавате това пространство, тъй като то продължава да се развива.

  Споделете с нас дали това ръководство ви помогна да започнете да навигирате в света на NFT. Рохит и аз винаги сме готови за чат в Telegram .

  Оповестяване: Нито една от споменатата по-горе информация не трябва да се счита за финансов съвет. Авторите притежават токени (както NFT, така и заменими токени) от някои от проектите, споменати в статията.

  Тази статия е репост на нашата скорошна статия в HackerNoon .

  За авторите :

  Рохит Чатърджи  е инженер по аналогов дизайн, работещ в Texas Instruments. Абхиджой Саркар  е банкер, превърнал се в предприемач. Те са приятели от гимназията, които са загубили връзка преди години. Те се събраха отново заради крипто в началото на 2018 г. и инвестираха чрез взаимни изследвания и споделени знания.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 3 Среден рейтинг: 5]
  Източникghumat-trading

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...