Още
  НачалоБлокчейнАнализиГрадивни Елементи На Бъдещето: Как Блокчейн Трансформира Индустриите

  Градивни Елементи На Бъдещето: Как Блокчейн Трансформира Индустриите

  Четвъртата индустриална революция (4IR) е пред нас и блокчейн технологията бързо се превръща в променяща играта съставка в нейното преминаване не само за финансовия сектор, но и за няколко други индустрии.

  Въпреки това, преди да се задълбочим в спецификата на това как тази иновативна технология революционизира днешните индустрии, от съществено значение е да разберем какво представлява блокчейн технологията и защо е придобила популярност през последното десетилетие.

  Разбиране на основите на блокчейн технологията  

  Блокчейн по същество е разпределена книга, която се състои от поредица от записи, наречени блокове, сигурно свързани помежду си чрез криптографски хешове. Тези блокове са свързани помежду си по последователен начин, образувайки подобна на верига структура. Всеки блок съдържа жизненоважни данни, включително криптографски хеш на предишния блок, клеймо за време и информация за транзакцията, обикновено представени като дърво на Merkle, с възли на данни като листа.

  Това, което прави блокчейн уникална технология, е неговият основен набор от функции, който включва неизменност (предотвратяване на промяна на вече записани транзакции), децентрализация (липса на централен управляващ орган) и прозрачност (позволяваща на всеки да преглежда или проследява транзакции). Всички тези функции заедно въвеждат нова технология, която фундаментално елиминира необходимостта от централни посредници и позволява разпределена проверка от множество участници (валидатори).

  Що се отнася до неговия произход, първият подобен на блокчейн протокол беше предложен от Дейвид Чаум в неговата дисертация от 1982 г., наречена „Компютърни системи, създадени, поддържани и надеждни от взаимно подозрителни групи“. Въпреки това, едва много години по-късно, когато Сатоши Накамото разработи и пусна биткойн, идеята зад блокчейна се появи на практика. 

  Днес блокчейн е една от 4IR технологиите, която значително революционизира индустриите, заедно с изкуствения интелект (AI), виртуалната реалност (VR) и интернет на нещата (IoT).

  Влиянието на блокчейн в днешните индустрии 

  Според последния доклад на Fortune Business Insights, общият размер на пазара на блокчейн технологии достигна $11,14 милиарда през 2022 г., като прогнозите показват, че той може да надхвърли $469,49 милиарда до 2030 г., нараствайки с CAGR от 59,9%. Северна Америка представлява почти 50% от този капитал, с пазарен размер от 5,25 милиарда долара през 2022 г.

  Северна Америка представлява почти 50% от размера на глобалния пазар на блокчейн, с оценка от 5,25 милиарда долара през 2022 г.

  Източник на изображението: Fortune Business Insights

  Разбира се, няколко индустрии се възползват от тази капиталова инжекция, но в тази статия ще подчертаем пет основни сектора, които изглеждат особено обещаващи или са постигнали значителен напредък в приемането на блокчейн: финансови услуги, верига за доставки, здравеопазване, енергетика и недвижими имоти .

  Финансови услуги 

  Биткойн беше пуснат на пазара в момент, когато световната финансова система беше на ръба на колапса в резултат на жилищния балон в САЩ. Докато повечето традиционни банки все още се противопоставят на идеята за децентрализирани крипто активи, голяма част от водещите банки, включително Standard Chartered, JP Morgan и Goldman Sachs, са инвестирали в изследвания или разработване на основната технология – блокчейн.

  Как блокчейн трансформира финансовите услуги?

  Нека започнем с най-основната функция на финансовата екосистема: плащанията. За разлика от традиционната платежна система, при която изчистването на сетълментите може да отнеме до една седмица, цифровите активи като биткойн и стабилни монети като USDT и USDC отнемат само няколко минути или часове. Освен това тези транзакции са много по-евтини, тъй като няма включени централни посредници, които да начисляват прекомерни такси.

  Още по-интригуващо е появата на децентрализираните финанси (DeFi), зараждаща се крипто ниша, чиято архитектура наподобява традиционните финанси. DeFi предлага всички финансови услуги, които можете да получите от банка, инвестиционен мениджър или брокер, с единствената разлика, че няма включени трети страни. Вместо това сетълментите се автоматизират чрез предварително кодирани интелигентни договори, когато условията за сетълмент са изпълнени. 

  И въпреки че DeFi тепърва предстои да стане мейнстрийм, в момента има над 43 милиарда долара, заключени в различни DeFi протоколи, които предлагат услуги, вариращи от обмен, кредитиране, деривати и залагане. Интересно е също така да се отбележи, че традиционните банки постепенно се присъединяват към DeFi бандата, като JP Morgan извърши първата си сделка с DeFi миналата година.

  Междувременно, при приемането на блокчейн инфраструктура, корпоративното блокчейн решение на Ripple набира скорост и в момента се използва от Standard Chartered и Axis Bank за подобряване на ефективността на корпоративните плащания при поискване между двете банки.

  Управление на веригата за доставки 

  Глобалният пазар за управление на веригата за доставки беше оценен на 27,2 милиарда долара през 2022 г. Оценките на Allied Market Research показват, че той е готов да достигне 75,6 милиарда долара през следващото десетилетие, нараствайки с CAGR от 10,9%. Зад този растеж стои технологичният напредък, най-вече AI, IoT и блокчейн технологията, които играят неразделна роля в рационализирането на системите на веригата за доставки.

  В основата си блокчейн технологията подсилва ключовите характеристики на управлението на веригата за доставки, които включват проследяване, видимост, управление на инвентара и етични практики. Чрез проследяване на суровини и крайни продукти с помощта на неизменна книга, блокчейн даде възможност на всички участници в конкретна верига за доставки да проверяват произхода на суровините, да гарантират тяхната оригиналност по цялата верига и безпроблемно да улеснят окончателността на транзакцията. 

  Като се има предвид това предложение за стойност, не е изненадващо, че веригата за доставки е една от областите, в които виждаме забележителен напредък в интеграцията на блокчейн. Добър пример е собствената платформа на De Beers, задвижвана от блокчейн, Tracr, която стартира през 2022 г., за да подобри веригата за доставка на диаманти и разпространение на компанията. Заслужава да се отбележи, че De Beers е един от най-големите производители на диаманти в света.

  Държавната петролна компания на ОАЕ, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), е друга организация, която е интегрирала блокчейн в своята верига за доставки чрез партньорство с технологичния гигант IBM. Инициативата позволява на заинтересованите страни ефективно да проследяват петрола, започвайки от кладенците до етапа на потребление, като същевременно записват във веригата и проверими транзакции на всеки етап от процеса.

  Здравеопазване 

  Здравеопазването също се възползва от навлизането на блокчейн технологията, особено при защитата на данните на пациентите. Според неотдавнашен доклад за нарушаване на данните в здравеопазването от HIPAA Journal са докладвани 692 нарушения на данните между юли 2021 г. и юни 2022 г., компрометиращи личната информация на над 42 милиона лица. Това е тревожна тенденция предвид чувствителността на медицинските данни.

  Но с блокчейн в картината вече е възможно за здравната индустрия да намали случаите на повреда на данните чрез децентрализирани и защитени от подправяне регистрационни файлове на данни. Вече се появиха няколко стартиращи компании, които предлагат блокчейн като услуга на медицинската индустрия, включително такива като Akiri, Medicalchain, Guardtime и Patientory. Всички тези фирми предлагат решения за сигурност на данните, задвижвани от блокчейн технология.

  „Един оперативно съвместим блокчейн може да укрепи целостта на данните, като същевременно защитава по-добре цифровите идентичности на пациентите. Присъщите свойства на блокчейна за криптографски достъп до публичен/частен ключ, доказателство за работа и разпределени данни създават ново ниво на интегритет на информацията за здравеопазването.“ гласи доклад на Deloitte.  

  Енергия и устойчивост 

  Проблемът с изменението на климата е гореща и противоречива тема, която не може да бъде пренебрегната, независимо от коя страна на оградата седите. За контекст, активистите по изменението на климата предвиждат свят с нулеви въглеродни емисии, което означава, че всяка емисия на CO2 трябва да бъде компенсирана от еквивалентно количество въглеродни кредити. В сегашния си вид един въглероден кредит е еквивалентен на един метричен тон въглерод.

  И така, как компаниите получават достъп до допълнителни въглеродни кредити? Най-простият начин е чрез система за търговия с емисии (ETS). Въпреки това, тъй като търсенето на въглеродни кредити се очаква да достигне 1,5 до 2,0 гигатона до 2030 г., този пазар трябва да стане по-достъпен. Това е мястото, където блокчейн технологията влиза в игра, позволявайки преобразуването на въглеродни кредити в токенизирани цифрови активи, които могат да се продават на децентрализирани пазари.

  Въпреки че все още е зараждаща се област на иновации, в близкото минало се появиха няколко инициативи за въглеродни кредити, свързани с блокчейн и крипто. Един пример е Universal Carbon, който твърди, че е водещият проект, въвеждащ търгуем въглероден токен, който се намира в публичен блокчейн. В идеалния случай потребителите могат да закупят този токен и да изберат да го държат като инвестиция или да го изгорят, за да компенсират едногодишни тонове въглеродни емисии.

  Като цяло, блокчейн технологията чрез токенизация отваря възможност за по-голямо население да участва в пазарите на въглеродни кредити, като в крайна сметка повишава ликвидността и напредва по пътя към постигане на въглеродна неутралност. 

  Недвижим имот 

  Не на последно място е пазарът на недвижими имоти. Тук blockchain предлага няколко случая на използване, вариращи от запис на заглавия в разпределени регистри, автоматизация на управлението на собствеността и токенизация. Използването на технология за интелигентни договори за транзакции с имоти и проверка на легитимността на продавача не само намалява разходите и времето за сделката, но също така подобрява процеса на надлежна проверка.

  Въпреки това, това, което намирам за по-интригуващо, е аспектът на токенизацията, който по същество преодолява пропастта между традиционния пазар на недвижими имоти и икономиките във веригата. Представете си, че можете да закупите част от къща или парче земя, без непременно да притежавате цялата единица; това е, което въвеждат токенизираните недвижими имоти – фракционирано инвестиране. Това прави пазара на недвижими имоти по-ликвиден и глобално достъпен. 

  Да предположим например, че искате да продадете имот от 200 000 квадратни фута чрез блокчейн. В този случай човек може просто да използва платформа като Tokeny , за да изброи имуществото, като първо го секюритизира (избирайки юрисдикцията за издаване и разпространение). След като сте готови, можете да продължите да го токенизирате и да разделите собствеността на по-малки дялове, представени от цифрови токени, което позволява на бъдещите инвеститори да закупят акциите и да притежават част от собствеността.

  Очевидно токенизацията на недвижими имоти все още е сива зона както по отношение на развитието, така и на регулаторната рамка. Въпреки това, като се има предвид основният потенциал, вероятно ще видим повече заинтересовани страни на този пазар да използват блокчейн технологията. 

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 1 Среден рейтинг: 5]
  Източникbitcoinglobalmacro

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...