More
  beginingCryptocurrenciesBitcoin₿ Какво е биткойн?

  ₿ Какво е биткойн?


  Биткойнът е криптовалута, форма на електронни пари в брой. Това е децентрализирана цифрова валута без централна банка или единичен администратор, която може да се изпраща от потребител на потребител в равнопоставената биткойн мрежа без нужда от посредници. Bitcoin (₿) е криптовалута. Това е децентрализирана цифрова валута без централна банка или единичен администратор, която може да се изпраща от потребител на потребител в равнопоставената биткойн мрежа, без да са необходими посредници.

  Транзакциите се проверяват от мрежови възли чрез криптография и се записват в публична разпределена книга, наречена блокчейн. Биткойнът е изобретен от неизвестно лице или група хора, използващи името Сатоши Накамото и е пуснат като софтуер с отворен код през 2009 г. Биткойните са създадени като награда за процес, известен като добив. Те могат да бъдат заменени за други валути, продукти и услуги. Изследвания, проведени от Университета в Кеймбридж, изчисляват, че през 2017 г. е имало 2,9 до 5,8 милиона уникални потребители, използващи портфейл за криптовалута, повечето от които използват биткойн.

  Биткойнът е критикуван за използването му при незаконни транзакции, високото му потребление на електроенергия, нестабилността на цените, кражбите от борсите и от реномирани икономисти, заявявайки, че „трябва да има нулева цена“. Биткойнът също се използва като инвестиция, въпреки че няколко регулаторни агенции са издавали сигнали за инвеститори за биткойн.

  Основният проблем с конвенционалната валута е цялото доверие, което е необходимо, за да работи. На централната банка трябва да се вярва, че няма да обезценява валутата, но историята на фиатните валути е пълна с нарушения на това доверие. На банките трябва да се вярва, че държат парите ни и ги прехвърлят по електронен път, но те ги отпускат на вълни от кредитни балони с едва малка част от резерва. Трябва да им се доверим с поверителността си, да не им позволяваме да не позволяват на крадците на самоличност да източват сметките ни.– Сатоши Накамото, основател на биткойн

  Click on a star to rate!
  [Total votes: 5 Average rating: 5]

  YOUR COMMENT

  Please enter a comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Current

  Last ones

  You may also like…