More
  beginingCryptocurrenciesBitcoinИзвинете ЕЦБ, цифровото евро ще бъде по-централизирано от биткойните. Това е голямо...

  Excuse the ECB, the digital euro will be more centralized than bitcoins. That's a big NO

  От края на 2020 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) повтори, че е на етап проучване относно създаването на цифрово евро. Решението за целесъобразността на такова създаване трябва да падне през юни 2021 г. С малко закъснение Европейската централна банка току-що направи официално съобщение по този въпрос.

  Ще бъде създадено цифрово евро.

  Следващата стъпка от проекта се състои от 24-месечна фаза на разследване, която трябва да позволи, според Европейската централна банка, “ да се обърне внимание на ключови въпроси, свързани с проектирането и разпространението „.

  Европейската централна банка влиза в битката за CBDC, доминирана от Китай

  По този начин Европейската централна банка влиза в надпреварата за създаването на CBDC (Централна банка, цифрова валута), която Китай доминира до голяма степен. Китай работи активно по своя проект за цифров юан от няколко години. Този проект е доста напреднал, тъй като в момента се тества в няколко големи китайски града.

  Си Дзинпин иска Китай да се възползва от предимството за първи път в тази нова област . Целта е да можем да оспорим хегемонията на американския долар на ново игрално поле. Де факто, другите големи световни икономически сили ще трябва да реагират, за да не оставят Китай сам в тази област.

  Следователно Европейският съюз ще се включи в битката, докато САЩ все още са в процес на обсъждане на възможността за създаване на цифров долар. Въпреки това изглежда очевидно, че Фед в крайна сметка ще се движи и в тази посока.

  Това голямо съобщение от Европейската централна банка не трябва да ни кара да забравяме, че реалността на цифровото евро все още е далеч. Ще минат поне 5 години, преди тя да бъде достъпна за европейските граждани. Това означава, че други страни вече са значително изостанали от Китай.

  ЕЦБ все още не е взела решение относно системата за прилагане, но твърди, че ще бъде по-добра от биткойните по отношение на въздействието върху околната среда

  В прессъобщението на Европейската централна банка изглежда, че институцията все още се колебае относно най-доброто техническо решение за прилагане на това цифрово евро.

  Първото решение би било използването на споразумението за незабавно плащане на Евросистемата TARGET (TIPS). Второ решение, което също се разглежда, би било блокчейн. Целта на ЕЦБ е да разчита на решение, “ способно да обработва повече от 40 000 транзакции в секунда „. ЕЦБ обаче не казва кое съществуващо решение за блокчейн би могло да използва за това цифрово евро, ако TIPS не бъде запазен.

  След това ЕЦБ може да се похвали с възможността да създаде система, която би била по-добра от биткойн от гледна точка на въздействието върху околната среда:

  „Нашата експериментална работа също показа, че енергийните нужди на инфраструктурата ще бъдат незначителни в сравнение с енергийното потребление и екологичния отпечатък на криптоактивите, като биткойн.“

  Това позволява на ЕЦБ да влезе в пробив, открит от Илон Мъск през май 2021 г., когато той обясни, че Тесла прекратява подкрепата за плащания с биткойн поради въздействието на околната среда на царя на криптовалутите.

  ЕЦБ (умишлено) забравя да уточни, че нейното цифрово евро ще бъде централизирано и че няма да може да се конкурира с това, което Биткойн предлага на хората

  ЕЦБ внимава да обясни на широката общественост, че нейната цел е напълно различна от биткойн.

  Биткойнът е прозрачна и децентрализирана система, която връща енергия на всеки от своите потребители. Предлагането му е ограничено от 21 милиона единици, а програмната му парична политика дава невероятни гаранции на потребителите. Освен това никой не може да ви цензурира, ако използвате системата за биткойн.

  Дигиталното евро няма да разгледа нито един от тези проблеми.

  Системата, която ЕЦБ избере, непременно ще бъде централизирана. Еврото все още може да се печата от въздуха в неограничени количества, докато ЕЦБ ще има още по-голям контрол върху всяка сделка, направена от европейски граждани.

  По-големият контрол очевидно ще увеличи цензурната сила на правителствата на ЕС.

  Накратко, това цифрово евро ще укрепи обществото на масово наблюдение, което се заражда по целия свят. Изглежда, че китайският модел, макар и да се отрича от западняците, дава идеи на европейските политици.

  Final thoughts

  От моя страна е ясно, че това е голямо НЕ. Това неминуемо ще разочарова ЕЦБ, която изглежда си представя, че европейските граждани нетърпеливо очакват такъв инструмент.

  Не възнамерявам да използвам такъв инструмент, който допълнително да застраши поверителността ми. Биткойнът, който вече съществува от повече от дванадесет години, е много по-добър вариант от цифровото евро. Така че няма нужда да се вълнувате от подобна инициатива.

  Вече имаме много по-добра сделка с биткойните, което ни дава свободата да живеем живота си при нашите условия .

  Click on a star to rate!
  [Total votes: 3 Average rating: 5]
  Source@ssaurel
  Throughpublish0x

  YOUR COMMENT

  Please enter a comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Current

  Last ones

  You may also like…