More
  beginingCryptocurrenciesAltcoinsМарк Зукърбърг, Метавселената и осъществяването на тотален контрол

  Марк Зукърбърг, Метавселената и осъществяването на тотален контрол

  Всички знаем кой Марк Зукърбърг и определено знаем какво е Facebook. Най-вероятно всички имаме/имахме акаунт там, може да е все още активен или в неактивен хиберниран, тъй като не сме публикували или не сме си взаимодействали от векове. 

  Но Facebook е повече от социална мрежа, той е технологичен конгломерат, притежаващ между другото Instagram, WhatsApp, Occulus и други. Напоследък Facebook беше в медиите и под наблюдение през последните седмици, след като подател on сигнали се появи, представяйки вътрешни документи, които показват, че Facebook прави печалби вместо потребители, включително деца.

  Сега изглежда, че Зукърбърг, основателят на Facebook, обяви следващата стъпка за своята компания. Това включва създаването на това, което той нарече Metaverse, а именно неговата компания Meta от съименника. 

  Нийл Стивънсън измисли термина и създаде визия за „компютърно генерирана вселена“ в романа си „ Снежна катастрофа “ от 1992 г.

  Така че в търсене на компютърно генериран свят, извън нашето физическо съществуване, ние ще можем да работим, да живеем, да общуваме, да тренираме и да правим всичко друго, с което сме свикнали в ежедневието си, този път в дигитално пространство.

  Погледнато от гледна точка на блокчейн, децентрализираната Metaverse би имала смисъл, тъй като вие сте собственик на вашата личност, а не компания. Освен това ще можете да притежавате земя и предмети под формата на NFT, които след това можете да продадете или преместите. 

  Замислихте се, след като знаете всичко, което правим за Facebook, бихте ли им поверили вашите данни?

  От това, което видяхме досега, метавселената на Facebook/Meta ще се опита да се възползва от шума на крипто, като разработи свой собствен блокчейн. В допълнение към това Facebook/Meta разработва от известно време своя собствена криптовалута (Libra), която вероятно ще бъде валутата на тяхната метавселена. В същото време с партньорството на Coinbase те разработват портфейл за криптовалута, наречен Novi.

  396ae2e4aa0cef9b6ffd1706da31982800b3947b47dfb469a9a37668a99b5980.jpg

  Следователно това не е просто ребрандиране за Zuckerberg and co. Това е нещо по-голямо. Това е разширяване на дейността на компанията му по такъв начин, че мнозина ще се поколебаят да следват, особено тези, които са за децентрализация и вече са наясно с минали злоупотреби на Зукърбърг и неговата компания. Искате ли вашите лични, финансови, свързани с работата, здравни и други данни да бъдат притежавани и контролирани от Meta (Facebook!), която в същото време ще притежава виртуалния свят, който управлявате, и може да промени вашето преживяване във ваш ущърб за собствената им печалба?

  f8cc80a32a2d0c35b3ebef9b84d7614263b2bea4793b297f8352d1eb119855a9.jpg

  Все пак в интернет винаги се случва нещо хубаво. Сребърната точка в този случай е, че отразяването на новините за новите начинания и името на Facebook позволи да се изведат в светлината на прожекторите за масите алтернативни блокчейн проекти, целящи да развият виртуални светове, които са напълно децентрализирани, като Decentraland

  decentraland.org

  Свят, притежаван от потребителите, е много по-предпочитан от свят, собственост на Зукърбърг и сие, и аз също бих застанал на първия, стига да има алтернативи.

  Click on a star to rate!
  [Total votes: 3 Average rating: 5]

  YOUR COMMENT

  Please enter a comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Current

  Last ones

  You may also like…