More
  beginingOthersИлон Мъск е на път да създаде суперчовек в проекта Neuralink

  Илон Мъск е на път да създаде суперчовек в проекта Neuralink

  Neuralink, основана от Илон Мъск, най-накрая успя да прехвърли случващото се в човешкия мозък на компютри чрез телепатия. Във видеото, публикувано от Neuralink миналата седмица, виждаме, че нашият 29-годишен пациент Нолан Арбау, който е напълно парализиран от врата надолу, може да играе шах. Всъщност, нашият пациент, който изигра друга партия след партията шах и беше парализиран по време на опит за гмуркане поради мозъчните вълни, движещи курсора на екрана на компютъра, казва, че е имал известни затруднения при използването на технологията и че тя има аспекти които са отворени за подобрение, но определено вече са променили живота му. Прехвърлянето на случващото се в човешкия мозък в дигиталния свят и установяването на връзки между дигиталния свят и човешкия мозък не е нова идея. Микрочипове, вградени в човешкия мозък от компания, наречена Blackrock Neurotech през 2004 г., позволиха на хората да дават команди на компютрите с мозъците си и в момента има голяма конкуренция в тази област.

  Neuralink на Илон Мъск със сигурност не е сам. И така, какво се опитва да се направи тук? Защо инвестициите на гиганти като Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс в свързването на човешкия мозък и компютрите нарастват всеки ден? Какво се опитваме да постигнем тук и може би по-важното, какво означава всичко това за човечеството? Днес ще се опитам да изразя всичко това. Ще се потопим малко по-дълбоко в технологията, която Илон Мъск вярва, че един ден може дори да излекува слепотата. Ще разгледаме какво носят различните подходи на различните компании и може би най-важното, както споменах преди, ще помислим малко за това към какво се развива човечеството. Където тази невероятна технология отвежда човечеството, може да ви развълнува много, може да ви накара много да се надявате, може да ви постави в много дисутопични кошмари.

  Neuralink имплантира микрочип в мозъка на първия си пациент, пациент номер 0, на 24 януари 2024 г. Преди това той е експериментирал само с маймуни. Всъщност получи много критики, че някои маймуни са умрели по време на тези експерименти. Но това е много по-смел от тях, защото все пак една операция, извършена на човешкия мозък, крие големи рискове, въпреки че е извършена с разрешение от необходимите органи в Америка. Но доколкото разбирам, това е прозорец на надежда за пациент, който е бил напълно парализиран под врата в много млада възраст. Ето защо той се включи доброволно в тази операция. Операцията на 28 януари е много чувствителна. Извършено е от специален робот, разработен точно за тази работа. Трябва да е много чувствителен.

  Защото се опитвате да свържете кабели към жив орган, който е постоянно в движение. Точно 64 миниатюрни жички, всяка с дебелина 1/20 от човешки косъм. В края на всеки кабел има 16 микроскопични сензора. Всичко това е свързано с микрочип. Микрочипът е поставен вътре в нашия череп и този захранван с батерии микрочип, който може да се зарежда безконтактно, може също така да прехвърля данни и информация за електрическите дейности в нашия мозък навън без контакт. Човешкият мозък по същество е електрическо устройство. Електрическите вълни, идващи от нашия мозък, се разпространяват в цялото тяло. Те дават необходимите нареждания на нашите органи. Сензорите в края на кабела Neuralink улавят тези електрически вълни и ги прехвърлят към микрочипа. Тези данни се изпращат от микрочипа до компютрите и софтуера около нас на цифров език. Компютрите интерпретират тези входящи данни. Те буквално дешифрират коя вълна каква дейност извършва в тялото и какво означава това. Технологията, използвана по време на прехвърляне, е Bluetooth.

  Подобни технологии всъщност се тестват от 2004 г. насам. Но има огромни разлики, които отделят Neuralink от неговите конкуренти. Най-важното от тях е, че е напълно безжично. Данните се прехвърлят безжично от микрочипа, поставен в мозъка. Предишните решения винаги се правеха с този кабел. Предимството на безжичното е, че пациентът може да използва това устройство извън лабораторията. Така става по-вероятно устройството да участва в реалния живот на пациента. Друг важен въпрос, който отличава Neuralink от неговите конкуренти, е, че позволява многозадачност. Когато гледате видеоклиповете на пациента, пациентът играе игри. Той също може да чати. Това не е възможно с предишни технологии и настоящи конкурентни технологии.

  Първата цел на Илон Мъск е да свърже мозъците на хората с компютрите, да ги управлява и контролира мобилните им телефони. Дори да можете да играете игри на игрови конзоли. Когато мислим за интелигентни автомобили и интелигентни домове, също е възможно пациентите да им дават поръчки чрез мобилните си телефони. По този начин пациентите могат да постигат много неща сами, като например да пуснат пералнята навреме у дома, да включват и изключват климатика, да отварят и затварят завесите, да пускат прахосмукачката да работи из къщата и т.н. сами по себе си. Междувременно Илон Мъск казва в някои от своите туитове миналата седмица, че работят върху втора версия на този продукт, която се фокусира върху преодоляването на слепотата.

  Всъщност въпросът тук е, че тези микрочипове могат не само да изпращат вълни от мозъка ни, но и да получават данни отвън. С други думи, можем да вземем данни от, да речем, камера, която можем да носим на главата си, и ако сме разбрали как работи мозъкът до този ден, можем да дадем възможност на хората да го видят. Илон Мъск казва, че тази визия няма да бъде като пълната човешка визия, тя ще бъде черно-бяла. Освен това, тъй като броят на пикселите е доста нисък, вероятно ще бъде квадратно изображение. Въпреки това, в бъдеще, когато мощността на този микропроцесор се увеличи и броят на кабелите се увеличи, може би ще бъде възможно по-реално виждане. В друг туит Илон Мъск казва, че маймуните вече са постигнали това. Все още не са провеждани подобни експерименти върху хора. Може би те няма да могат да виждат толкова добре, колкото здравите хора, но е ясно, че все още има сериозен прозорец на надежда за хората с увредено зрение.

  Създаването на нов интерфейс между човешкия мозък и компютрите и разгадаването на случващото се в човешкия мозък не е само страстта на Илон Мъск. Има много важен конкурент в тази област, Synchron. Това, което прави Synchron специален, е не само неговата технология, но и неговите партньори. Бил Гейтс и Джеф Безос, които можем да наречем смъртните врагове на Илон Мъск и с които той се състезава в почти всички области, са сред партньорите на Synchron. Синхронната технология и подход са доста различни. Синхронните кабели не се свързват директно с човешкия мозък. Той прекарва кабели през кръвоносните съдове около човешкия мозък и тези кабели разчитат какво се случва в мозъка. След това кабелите достигат директно до предавателя, прикрепен към сърцето, и този предавател предава данните, прочетени от мозъка навън. Пациентите, използващи технологията Synchron, в момента могат да правят това, което правят пациентите на Neuralink, но не могат да изпълняват няколко задачи едновременно.

  Но има и друга разлика. Тези кабели излизат далеч извън мозъка и това, което могат да направят в момента, е доста ограничено. Те могат да получават данни само от мозъка. Тъй като технологията на Илон Мъск се състои от кабели, директно свързани с мозъка, данните, които събира, могат да бъдат по-подробни и също така е възможно да се изпращат данни до мозъка. С други думи, възможно е да се прехвърлят данни отвън навътре. В сегашното си състояние 16 микросензора на 64 кабела показват, че могат да се събират данни от 1024 точки и да се прехвърлят данни тук. В бъдеще с нарастването на броя на кабелите и микросензорите комуникационният канал между мозъка и компютъра ще се разширява и задълбочава. Когато го погледнем по този начин, виждаме, че Synchron повече или по-малко е достигнал границите на това, което може да направи в момента, а Neuralink всъщност току-що е започнал своето пътуване.

  Но има и други конкуренти и най-важната разлика в цялото това състезание е нивото на инвазивност. С други думи, доколко тази технология заема мозъците ни? Най-инвазивният е Neuralink. Защото Neuralink свързва кабел директно с мозъчната кора. Освен това вкарва микрочип в черепа ни. Синхронът, който току-що описах, преминава през вените на повърхността. Има дори хора, които се опитват да разчетат мозъка от чипове, прикрепени към външната страна на черепа. Какво могат да направят всички те и техните области на въздействие са различни. Решенията на по-повърхностните технологии също са малко по-повърхностни. Например, един от тях цели да лекува само депресия. Причината, поради която Илон Мъск е приел по-инвазивен метод, е, че той има повече претенции. Казва, че първо ще лекуваме неврологични заболявания. Ще решаваме проблеми като Алцхаймер. Ще разрешим взаимодействието на парализирани пациенти с външния свят. Ще дадем възможност на хората с увредено зрение да виждат. Всъщност вярвам, че може би ще успеем отново да активираме телата на парализирани пациенти, като изпращаме по-точни заповеди до телата им.

  Претенциите са много по-големи. Може би дори могат да решат междувременно затлъстяването. Знаете ли, готов съм да платя за чип, който ще открие и предотврати каквото и да е, което ни изпраща в хладилника през нощта, което ни кара да гладуваме. Но разбира се, когато става въпрос за Илон Мъск, не можем да говорим за изкуствен интелект. Илон Мъск също има за цел да подобри човешкия мозък с тази технология. Той вярва, че мозък, който ще бъде директно свързан с компютри, ще има шанс да се състезава с изкуствения интелект. Защото не забравяйте, че Илон Мъск много се страхува от изкуствения интелект. В този контекст вече обясних битката му с Open AI и неговия главен изпълнителен директор Сам Алтман. Борбата все още продължава. Вярата на EIon Musk е, че ако свържем изкуствения интелект и човешкия интелект, можем да се превърнем в свръхчовеци. Всички наши умения се увеличават. Способността ни да учим, способността ни да виждаме, способността ни да интерпретираме и едва тогава ще имаме силата да се справим с изкуствения интелект.

  Разбира се, визията на Илон Мъск е много широка, но няма конкретни доказателства, че сегашната технология може да стигне дотам. Все още сме в началото на работата. Вероятно сте гледали какво прави една маймуна преди. Можеше да играе игри, можеше да получава собствените си награди. Сега просто се видя, че човек играе шах. Има още много, много време, преди да преминем към местата във визията на Илон Мъск. Единственият проблем не е времето, а могат да възникнат други пречки. Първо, ние не знаем какъв ефект имат подобни технологии, когато са оставени в човешкия мозък за дълго време. Освен това, тъй като те са свързани със здравето, те са предмет на разпоредбите на министерствата на здравеопазването. Тези разпоредби действат доста бавно. Освен това, дори и публичната власт да одобри това, няма да е лесно да се убедят лекарите, които са свикнали да предписват лекарства на пациентите. Не мисля, че пациентите ще бъдат много запалени да се разхождат с чип в мозъка си.

  И разбира се, има страхове от хакване. Ами ако мозъкът ни бъде хакнат, ако в мозъка ни се прехвърли ненужна информация или дори мозъкът ни се управлява дистанционно, всичко това отново е част от сценариите на ужасите. Вярвам, че подобряването на живота на хората с увреждания е много, много ценно. Преодоляване на психични и неврологични заболявания, избавяне от депресия, това са все неща, които могат да придвижат човечеството напред и вярвам, че тези компании ще продължат по пътя си, каквито и препятствия да им се изпречат. Тъй като технологията, която разбира човешкия мозък, решава неизправностите му и го извежда на по-напреднало ниво, е мечтата на всеки.

  В този контекст мисля, че големи инвеститори като Илон Мъск, Джеф Безос и Бил Гейтс ще продължат да наливат пари в тази област. Все още сме в началото на пътуването. Ето защо все още няма възможности за инвестиции в тези райони за индивидуални инвеститори като нас, но повярвайте ми, аз ги следя много внимателно. Продължавам да следя отблизо това технологично развитие, което радикално ще промени бъдещето на човечеството и може би ще ни превърне в друг вид, и да търся възможности за инвестиции. Надявам се, че тези теми са предизвикали интереса ви. Желая на всички ви прекрасен ден.

  Click on a star to rate!
  [Total votes: 0 Average rating: 0]

  YOUR COMMENT

  Please enter a comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Current

  Last ones

  You may also like…