More
  beginingCryptocurrenciesBitcoin8 unknown facts about Bitcoin

  8 unknown facts about Bitcoin

  По-голямата част от жителите на света са чували за биткойн поне веднъж в живота си. Нямам конкретни цифри, които да подкрепят това твърдение, но това е моето усещане. Мисля, че ще се съгласите с мен по този въпрос.

  Това, което става сложно, е, че повечето хора имат фалшива представа за това какво представлява биткойн. Това ме мотивира да пиша за биткойн всеки ден. Целта ми е да помогна на възможно най-много хора да открият защо биткойн е толкова важен и да дам на възможно най-много хора ключовете към възможността, която биткойн представлява веднъж в живота.

  Освен това, дори сред хората, които разбират освобождаващата сила на биткойн, все още има неизвестни факти за биткойн, които ми е интересно да открия. По-нататък ще споделя с вас осем от тях, които би трябвало да представляват интерес.

  1. Бъг създаде 184 милиона BTC през 2010 г

  Новодошлите в света на криптовалутите вероятно не знаят това, но на 15 август 2010 г. грешка в Bitcoin Blockchain създаде над 184 милиона BTC!

  Известен като „инцидент с преливане на стойност“, този бъг засяга блок 74 638 от блокчейна на биткойн. В него беше налице транзакция, създаваща 184 467 440 737,09551616 BTC за 3 различни адреса. По този начин 2 адреса получиха по 92,2 милиона BTC, докато миньорът, който реши пъзела, свързан с блока, беше възнаграден с 0,01 BTC, които не съществуваха преди транзакцията.

  Тази грешка стана възможна поради факта, че кодът, използван от Bitcoin Blockchain за проверка на транзакциите преди включването им в блок, не отчита случая на толкова големи суми, че те надвишават лимита за брой биткойни, когато се добавят заедно.

  Нова коригираща версия на Bitcoin Blockchain беше пусната от Сатоши Накамото и друг разработчик само 5 часа след откриването на грешката. След това блокчейнът трябваше да бъде разклонен, за да отхвърли нарушителния блок. Докато няколко непоправени възли продължиха да добавят блокове към лошата версия на блокчейна, добрата версия на биткойн блокчейна пое от блок 74,691.

  От този блок нататък всички възли приеха закърпената версия на Bitcoin Blockchain като авторитетна за историята на транзакциите. По този начин блок 74,638 вече не съществува за потребители, използващи по-дългата блокчейн като референция.

  2. Максималният брой BTC в обращение не е 21 милиона

  Повечето хора предполагат, че ще има максимум 21 милиона биткойни в обращение. Максималният брой биткойни обаче не е 21 милиона. Числото е малко по-ниско, на 20,999,987,4769 BTC.

  Причината за това е механизмът за възнаграждение за копани блокове, разработен от Сатоши Накамото, но също така и грешки при копаене, които понякога отменяха създаването на нови биткойн единици.

  3. В биткойн системата има още по-малка единица от сатоши

  Много хора вярват, че Сатоши е най-малката мерна единица в системата на Биткойн. Така 1 сатоши е равно на 0,00000001 BTC.

  Мерни единици за биткойн

  Въпреки това, има още по-малка единица в биткойн системата, която вече се използва например в Lightning Network. Това е Милисатоши (MSAT), което представлява една хилядна от сатоши.

  Така че имаме следните еквивалентности:

  • 1 SAT = 1000 MSAT
  • 1 SAT = 0,00000001 BTC
  • 1 MSAT = 0,00000000001 BTC

  4. Изчезването на Сатоши Накамото е свързано с ЦРУ

  Трябва да призная, че заглавието на този малко известен факт в историята на биткойн е умишлено закачливо. Въпреки това има косвена причина, свързана с ЦРУ, която може да обясни изчезването на Сатоши Накамото.

  Гавин Андресен беше един от първите разработчици на биткойн блокчейн, заедно със Сатоши Накамото, и беше получен от ЦРУ през 2010 г. ЦРУ искаше да го разпита за биткойн. Скоро след това събитие Сатоши Накамото изчезна във въздуха и никога повече не се чуваше.

  Дали страхът да не бъде разпитан от ЦРУ го накара да изчезне? Никога няма да разберем, но много хора все още вярват в тази хипотеза днес!

  За щастие, преди да изчезне, Сатоши Накамото имаше добра идея да определи Гавин Андресен за свой наследник и да му даде достъп до проекта Bitcoin Blockchain в SourceForge, където бяха разположени източниците.

  5. Първият биткойн кран раздаде 5 BTC на посетител

  Биткойн кранове са добре познати на крипто инвеститорите, които искат да получават порции биткойни безплатно. Всъщност те са сайтове, които разпространяват малки порции биткойн безплатно на посетителите през определен интервал от време.

  Днес разпределената сума е около един сатоши. Така че не е много. Това обаче не винаги е било така. Например, първият биткойн кран, създаден през юни 2010 г. от Гавин Андерсен, раздаде 5 BTC на всеки посетител!

  Целта беше да се насърчи приемането и използването на биткойн. Ако сте се възползвали от подобна инициатива по това време, тези 5 единици биткойн щяха да ви дадат над 280 000 долара днес! И вероятно още след няколко години…

  6. Повече от 430 алткойна са получени от биткойн

  Като първата криптовалута, която успешно прилага концепцията на Blockchain, биткойн вдъхнови всички криптовалути, които бяха пуснати оттогава. Днес, към ноември 2021 г., 15 133 криптовалути са изброени на референтния сайт CoinMarketCap!

  Всичко това вече знаеше. Вероятно обаче не знаете, че 436 от тези криптовалути са получени от биткойн чрез директни или индиректни разклонения! Уебсайтът Map of Coins ви позволява да видите явлението. И отново, днес цифрата трябва да е много по-висока, тъй като за съжаление броят на този сайт спира в края на 2017 г.

  Ако биткойнът често е бил разклонен досега, ясно е, че никога не е бил равен и че до този момент остава кралят на цифровата валута.

  7. Сатоши Накамото е номиниран за Нобелова награда по икономика

  Възможностите, въведени от биткойн, са неограничени. Всичко това върви ръка за ръка с концепцията за блокчейн. В началото на тази революция намираме Сатоши Накамото.

  Мистериозен и брилянтен компютърен учен, който ще изиграе основна роля в икономиката на следващите години. В продължение на много години работата му е призната от всички. Доказателство за това признание? Номинацията му за Нобелова награда за икономика за 2016 г.

  Сатоши Накамото не спечели тази награда, но някои хора не се отчайват да го видят да я спечели в бъдеще.

  8. 91,7% от съществуващите адреси в биткойн мрежата имат по-малко от 0,1 BTC

  Броят на хората, които притежават биткойн, бледнее в сравнение с броя на хората, живеещи на Земята. Също така трябва да се направи важно разграничение в самия свят на биткойн. Например, 91,7% от съществуващите адреси в биткойн мрежата имат по-малко от 0,1 BTC.

  Всичко това показва, че богатството на биткойн е съсредоточено в ръцете на много малка шепа индивиди. Сред 9,3% от хората с повече от 0,1 BTC все още има по-малък клуб. Този клуб е Биткойн китовете.

  Има различни прагове за това колко биткойни трябва да притежавате, за да се считате за кит. Без да навлизам в спора кой праг да използвате, просто ще ви дам следните цифри: 2155 адреса имат 1000 BTC или повече и 88 адреса имат 10 000 BTC или повече:

  f6fb1320048832dc221c2b6434e02669dba98bcb1e851175b20336ebce986247.png
  Click on a star to rate!
  [Total votes: 2 Average rating: 5]
  Sourcessaurel

  YOUR COMMENT

  Please enter a comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Current

  Last ones

  You may also like…