Още
  НачалоБлокчейнАнализиРешете матемтиката, пресметнете числата и ще разберете защо биткойнът е уникален вид...

  Решете матемтиката, пресметнете числата и ще разберете защо биткойнът е уникален вид пари

  Често обяснявам, че биткойнът е уникален вид пари. Fidelity, глобален гигант за управление на активи, току-що публикува доклад, обясняващ, че биткойн е по-добра форма на пари. Фирмата отиде още по-далеч, за да каже, че биткойн е фундаментално различен от криптовалутите и че е много малко вероятно биткойн някога да бъде заменен като лидер в този сектор.

  Това, което Fidelity казва в доклада си, не е откровение за мен, тъй като пиша за това от години. Независимо от това, винаги е интересно да видите как гигант за управление на активи отваря очите си за биткойн и споделя това мнение с водещи инвеститори, които непременно искат да се възползват от възможността за биткойн през следващите месеци.

  Това ми напомни за многото провокативни съобщения, които мога да получавам ден след ден. Някои хора атакуват биткойн челно и след това ме молят да докажа, че грешат. Други ми казват, че няма доказателства, че програмната парична политика на Биткойн прави това, което твърди, че прави. Все пак други ми казват, че предлагането на биткойн не е ограничено до 21 милиона единици.

  Обикновено не отделям време да отговарям на тези умишлено провокативни съобщения, защото знам, че тези хора не очакват истински отговори от мен. Те просто търсят неконструктивна критика. И това не е нещо, което ме интересува. Бих предпочел да общувам с хора, които са конструктивни и уважаващи, дори ако техните мнения са различни от моето.

  Независимо от това, публикуването на доклада Fidelity ме накара да искам да отговоря на тези хора, като обясня защо биткойнът е уникален вид пари. Вероятно сте чували следния мем в света на биткойн: „ Направете математиката, управлявайте числата “.

  Причината, поради която този мем е станал толкова популярен, е, че системата Bitcoin ви позволява да правите тези проверки по всяко време. Така че много бързо ще видите как биткойнът е обратното на настоящата парична и финансова система. За по-добро, разбира се.

  Можете да видите сами, че предлагането на биткойн е ограничено до 21 милиона единици

  Нека започнем с ограничението за доставка на биткойн от 21 милиона единици, независимо от всичко. Не ви моля да ми вярвате на думата, а по-скоро да го проверите сами в изходния код на Bitcoin, който след това можете да стартирате, когато стартирате своя възел в мрежата.

  Ето какво ще видите в изходния код на Bitcoin:

  Тук ще забележите, че MAX_MONEY се изразява в сатоши, което е основната единица в биткойн Blockchain. Говоренето на сатоши вместо BTC ще стане стандарт в бъдеще, тъй като цената на биткойн нараства рязко .

  Всички възли в биткойн мрежата изпълняват този изходен код. Така че има консенсус относно това максимално предлагане на биткойн, определено на 21 милиона. Ако някой трябваше да промени изходния код на биткойн, за да промени тази константа, той бързо ще бъде забелязан и след това ще бъде забранен от мрежата от другите възли. Никой няма интерес да променя този лимит от 21 милиона.

  Тъй като биткойн е блокчейн без разрешение и без доверие, можете да изберете да станете възел в мрежата по всяко време. Използването на вашия пълен възел е дори силно препоръчително да вземете пълната мощност с биткойн. След това можете сами да проверите какво е текущото предлагане на биткойн. Към момента на писане той възлиза на 18 947 787 BTC.

  Можете да видите сами, че издаването на нови BTC единици се намалява на всеки 210 000 блока, добавени към Bitcoin Blockchain

  Сега да преминем към автоматичното намаляване на издаването на нови BTC единици с течение на времето. Не очаквам да ми повярвате на думата. Отново можете да отидете до изходния код на биткойн, за да видите какво се случва в момента на разполовяването:

  Това разполовяване е автоматично и никой не може да го спре. Това е мястото, където превъзходството на програмната парична политика на Биткойн има своите корени. Неизбежно е издаването на нови BTC единици да достигне нула до 2140 г. Това е въпрос на математика.

  Обратното е вярно в настоящата система, където малцинство от хора, които не са представителни за хората, могат да отпечатат толкова единици фиатна валута от нищото, колкото сметнат за необходимо.

  Можете да проверите как системата Bitcoin осигурява контролирано надуване на нови BTC единици

  Друга ключова характеристика на протокола Bitcoin е гаранцията, че всеки блок от транзакции ще се издава средно на всеки 10 минути. Тъй като хешрейтът на биткойн непрекъснато нараства с течение на времето, в протокола трябваше да бъде внедрен механизъм, за да се предотврати излизането на нови единици в съответствие с графика за издаване, планиран от Сатоши Накамото, когато той проектира биткойн.

  Тук идва корекцията спрямо трудността при копаене на следващия блок в биткойн мрежата. Тази корекция също е записана в изходния код на биткойн:

  На всеки 2016 добити блока се прави корекция на трудността на копаене. Това е неизбежно и можете сами да проучите изходния код, който извършва изчисляването на новата трудност при копаене:

  След като проверите изходния код на биткойн, можете да стартирате свой собствен възел, за да се уверите, че тези правила се прилагат

  След като видите тези няколко фрагмента от изходния код на биткойн, ще разберете, че биткойн е отворена книга, която всеки може да прочете. Това важи за неговия изходен код, който ще изпълните, като станете възел в мрежата, но също така е вярно и за съдържанието на биткойн блокчейн, което се съхранява от всеки възел в мрежата в идентична форма.

  Така че по всяко време можете да направите математиката, като приложите различните параметри, използвани от протокола Bitcoin, които можете да видите в неговия изходен код, и след това да стартирате числата с вашия собствен възел.

  Биткойнът е отделен вид пари. Това е особено вярно, когато добавите към превъзходната му програмна парична политика факта, че биткойн не може да бъде цензуриран, стига да имате частните ключове, свързани с вашите BTC единици.

  И това е мястото, където трябва да осъзнаете, че има две неща, от които се възползвате с биткойн. Първо, неговата програмна парична политика, която ви предпазва от опустошенията на паричната инфлация. Като цяло, това привлича всички към биткойн. Второ, това е децентрализацията на биткойн със защитата срещу цензура, която ви дава, която трябва да използвате в своя полза.

  Комбинирайки тези два елемента, ще можете да се възползвате напълно от освободителната сила на биткойн революцията.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 2 Среден рейтинг: 5]
  Източникssaurel

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...