Още
  НачалоБлокчейнАнализиКрипто Зима 2022 : Какво да очакваме от криптопазара през зимата ?

  Крипто Зима 2022 : Какво да очакваме от криптопазара през зимата ?

  През първата половина на 2022 г. цената на всяка основна криптовалута спадна. Сега шепа свързани с крипто компании са изправени пред сериозни финансови затруднения, включително фалит. Този период на охлаждане на пазара стана известен като „крипто зима“.

  За разлика от термини като „пазарна корекция“ или „мечи пазар“, крипто зимата няма точна дефиниция.

  „Общо казано, това е период на устойчиви по-ниски цени“, казва Райханех Шариф-Аскари, ръководител на отдела за връзки с инвеститорите в Grayscale Investments, компания за управление на активи, специализирана в цифрови валути.

  Където и да е прагът, е ясно, че сме го преминали. Ето защо:

  • Спадът в стойността беше рязък: Общата стойност или пазарна капитализация на най-големите 100 криптовалути на 24 юли 2022 г. беше $1 трилион. Това е спад от 62% спрямо пазарна капитализация от 2,7 трилиона долара на 7 ноември 2021 г.
  • Спадът беше широко разпространен и продължава: към 24 юли 2022 г. всичките 100 от най-големите 100 криптовалути струват по-малко, отколкото са били девет месеца по-рано.

  Тази крипто зима е различна от предишната

  Последната крипто зима настъпи през 2018 г., когато цената на биткойн падна с повече от 50% от най-високата си стойност за всички времена в средата на бичи пазар в традиционните финанси.

  Разликата между тогава и сега? „Това е първият път, когато всъщност виждаме по-ниска търговия с крипто [от преди] на традиционен мечи пазар“, казва Джоел Крюгер, пазарен стратег в LMAX Group, която е специализирана в услуги за криптовалута за институционални инвеститори. Мечият пазар може да направи възстановяването на крипто по-предизвикателно.

  „Тъй като [крипто] стана по-голямо, имаше по-голяма чувствителност към пресичането с традиционния финансов пазар и основите“, казва Крюгер.

  Настоящият спад в цените на крипто е част от глобална разпродажба на почти всички класове активи, а не нещо специфично за крипто. Въпреки това има няколко случая на крипто-специфични проблеми, като колапса на алгоритмичния стейбълкойн TerraUSD (известен с тикер UST) и неговата сестринска монета, която го подкрепяше, наречена Terra (известен с тикер LUNA). Тъй като Terra звучи толкова подобно на TerraUSD, ние ще наричаме Terra като LUNA в историята. (Забележка: TerraUSD и LUNA оттогава са ребрандирани съответно на TerraClassicUSD и Terra Classic. За щастие, тези нови, но подобни имена не се появяват в тази история.)

  “ Приготвяме се да започнем? Научете как да купувате криптовалута

  Колапсът на TerraUSD и LUNA

  Сривът на TerraUSD и LUNA доведе до $40 милиарда загуби на инвеститори и имаше ефект на доминото в цялата крипто индустрия.

  Двете монети са свързани: TerraUSD е така наречената алгоритмична стабилна монета, която обещава стабилност с надеждна цена от $1. А LUNA, придружаващата я монета, се очакваше да действа като по-традиционна криптовалута с потенциал за големи увеличения на цените.

  Алгоритмичен стейбълкойн съчетава икономика и технология, за да се предполага, че осигурява стабилност на клас активи, известен иначе с висока волатилност. На теория, конвертируемостта 1:1 на LUNA с TerraUSD, заедно със стойността на обратно изкупуване на TerraUSD, фиксирана на $1, означаваше, че цената на TerraUSD ще остане стабилна. Това би било безопасно убежище за крипто инвеститорите, подобно на това, че парите са безопасно убежище за традиционните инвеститори.

  През май този проект се разпадна. LUNA струваше $116 през април. От май цената се движи около $0,0001. В реч през юли на конференцията на Bank of England заместник-председателят на Федералния резерв Лейл Брейнард го сравни с класическо банково бягане. Бързата смърт на LUNA разтърси отделни инвеститори, както и компании с бизнес модели, които разчитаха на този проект, за да изпълнят обещанието си.

  » Започнете от тук: Научете повече за рисковете, свързани с инвестирането в криптовалути

  Замразени клиентски сметки и внезапни фалити

  Въпреки че технологията, лежаща в основата на крипто, е нова, финансовата дилема, пред която някои крипто компании наскоро се сблъскаха, е вечна: ако заемате големи суми пари, за да правите инвестиционни залози, които не се увенчават с успех, ще имате проблеми с изплащането на първоначалния заем.

  „По-конкретно, там, където видяхме провалите, бяха организации, които се фокусираха върху централизирано кредитиране“, казва Шариф-Аскари. „Така че, както на всеки пазар, вие сте имали ливъридж, който изостря пазарните колебания.“ Или, както Уорън Бъфет прочуто написа: „Разбирате кой плува гол едва когато приливът изчезне.“

  Историите по-долу подчертават колко бързо се промени съдбата на компаниите, които само месеци преди това привидно плуваха в успех.

  • Celsius Network отвори през 2017 г. и работи много като банка. Потребителите биха могли да депозират крипто и да печелят лихва – до 17%, според уебсайта на компанията – и Celsius ще издава заеми срещу тези депозити. (Миналата година регулаторите в множество щати поставиха под съмнение законността на продуктите на Celsius.) През юни 2022 г. компанията забрани на своите 1,7 милиона потребители да теглят или прехвърлят средства – оценени на 20 милиарда долара в своя пик. През юли компанията обяви фалит. В съдебна декларация компанията заяви, че нейните активи са се сринали с 80% между 30 март и 14 юли 2022 г.
  • Three Arrows Capital , крипто хедж фонд, управляваше около 10 милиарда долара активи в своя пик, преди спадът на цените на крипто да остави компанията неспособна да изплати заеми за милиарди. Неговите основатели се укриха след обявяването им в несъстоятелност и местонахождението им все още е неизвестно.
  • Voyager Digital , услуга за крипто посредничество, обяви фалит през юли. Преди това подаване той постави на пауза тегленията на клиенти. Компанията посочи неуспеха на Three Arrows Capital да изплати заем от 350 милиона долара като основна причина за финансовите си проблеми.

  Крюгер казва, че проблемите, пред които са изправени тези компании, „са въпроси на управлението, а не представителни за класа активи. Това са хора, които се опитват да се възползват от пазар, който се справя добре и са преекспонирани.”

  Но тези събития облекчават факта, че някои предпазни мерки за потребителите, открити в традиционните финансови продукти – като застраховка FDIC, която защитава спестителите в случай, че банката им фалира – отсъстват в крипто.

  Какво крие бъдещето?

  Една популярна максима гласи, че тегленията се случват на всеки четири години. За някои тази закономерност е причина за оптимизъм.

  „Мисля, че много инвеститори, с които говорим, виждат това като възможност“, казва Шариф-Аскари. „Това е напомняне, че ливъриджът в една система може да влоши загубите. Това засилва значението на диверсификацията .

  Шокът от първоначалните спадове на цените може да е преминал, но зимата все още не се е разтопила в пролетта. Шариф-Аскари посочва бялата книга на Grayscale, публикувана през юли, в която се посочва, че биткойн, прокси за крипто пазара, може да „види още пет до шест месеца низходящо или странично движение на цените“.

  Междувременно новините за някои фирми, които замразяват сметки на клиенти, са добро напомняне да полагате дължимата грижа, когато избирате компании, с които да работите, казва Крюгер, а не причина за отписването на сектора като цяло. Ако видите обещания за изключително високи добиви, той казва: „В червата ви би трябвало да се включи тревожен звънец.“

  » Ще се върне ли биткойнът нагоре? Ето какво казват експертите

  Разкриване: Авторът и редакторът не са заемали позиции в гореспоменатите инвестиции към първоначалния момент на публикуване.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 1 Среден рейтинг: 5]
  Източникnerdwallet

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...