Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнБиткойн и историята на блока на празните транзакции

  Биткойн и историята на блока на празните транзакции

  Целта ми с този бюлетин не се е променила от първия брой. Опитвам се да ви дам пълен преглед на биткойн революцията на всички нива. Предлагам ви статии за цената на биткойн, статии с мнения за биткойн, но също и статии, които са малко по-технически, за да ви позволят да разберете по-подробно как работи биткойн.

  Като такъв, не се колебайте да ми зададете вашите въпроси в коментарите. Всеки въпрос заслужава отговор, защото философията на биткойн е преди всичко да ви позволи да разберете всичко, ако искате. Често получавам идеи за статии, които пиша въз основа на въпроси от читатели.

  Написването на този тип статия ми позволява да отговоря подробно на читателя, като същевременно помагам на други, които може да имат същия въпрос. Миналия уикенд читател ми зададе много интересен въпрос за блок транзакции, добавен към блокчейна на биткойн на 1 февруари 2022 г., който не съдържа транзакции, освен транзакцията с coinbase.

  Като напомняне, всеки блок от транзакции в Bitcoin Blockchain съдържа като първа транзакция, тази, която миньорите изпращат на един от техните адреси, за да получат наградата за копаене. Това се нарича транзакция с coinbase. Блокът 721 366  , добиван на 1 февруари 2022 г., съдържаше само наградата, която миньорите трябваше да бъдат платени за работата си, за да осигурят мрежата:

  За да ви дадем представа, ето как   обикновено изглежда блок от транзакции, добавен към Bitcoin Blockchain:

  Както можете да видите, блокът обикновено съдържа транзакции, направени от потребители на биткойн мрежата. Ето как тези транзакции ще бъдат валидирани.

  Читателят, който видя това явление да се случва на 1 февруари 2022 г., логично ми зададе следните въпроси:

  • Разрешено ли е да се копае празен блок от транзакции?
  • Защо биткойн миньорите се опитват да копаят празни блокове?
  • Това вреди ли на биткойн мрежата?

  Добивът на празен блок е разрешен. Това се нарича SPV Mining.

  За да се отговори на първия въпрос, е позволено да се копае блок от транзакции, съдържащ само транзакцията с coinbase. По този начин обаче миньорите се отказват от приходите от такси за транзакции, които събират, като успешно копаят следващия блок от транзакции. Следователно не е непременно икономически изгодно да се опитвате да копаете празен блок от транзакции.

  Тази техника има име: SPV Mining.

  SPV копаене означава, че миньорите ще пропуснат стъпката на валидиране на блока и транзакциите, които съдържа, за да спечелят време пред своите конкуренти. Те незабавно ще започнат да копаят нов блок, препращащ блока, който току-що са получили с криптографския подпис, известният хеш. Тъй като са решили да пропуснат стъпката за проверка на блока, те не знаят кои транзакции ще бъдат включени в този блок. Те ще трябва да се опитат да копаят блок без никакви транзакции, с изключение на транзакцията с coinbase. Ако не направят това, те биха рискували да включат транзакции в своя блок, които се копаят, които вече са били включени в предишния блок. Техният блок ще бъде отхвърлен от мрежата, тъй като не налага правилата на протокола за биткойн.

  Така че понякога миньорите имат късмет и успяват да копаят нов блок директно след блок, който ще бъде празен, защото са започнали да работят върху него веднага след като са получили хеша на предишния блок.

  SPV Mining е тема на дебат в общността. Някои миньори отказват да прилагат тази стратегия, за да генерират повече печалби.

  Важно е да се разбере, че пуловете за копаене са в непрекъсната конкуренция, в която винаги се опитват да създадат възможно най-дългия валиден блокчейн, за да увеличат своите печалби. Поради това миньорските пулове са въвели стратегии за разпределяне на част от своята изчислителна мощност за SPV Mining.

  Тази практика се обсъжда в биткойн общността от векове. Някои казват, че това е част от играта и нормален начин да се правят пари от копаене на биткойн. Противниците твърдят, че намалява капацитета за валидиране на транзакциите в мрежата на биткойн, тъй като празните блокове се копаят по-бързо от средното 10-минутно забавяне, което след това ще доведе до увеличаване на трудността при копаене.

  Може да се види, че имаше само една минута вместо средните десет минути между блок 721,365 и 721,366, който беше празен блок, произведен от тази SPV Mining практика:

  Противниците на тази практика също твърдят, че тя увеличава вероятността невалиден блок да получи повече потвърждения, което може да направи мрежата по-малко надеждна за плащания, тъй като рискът от двойно харчене става по-голям.

  Следователно някои минни пулове забраняват тази практика, докато други продължават да я практикуват.

  Последният момент, който трябва да запомните, е, че пуловете за копаене не губят повече от 30 до 40 секунди със SPV Mining. Всъщност след това време те са имали време да потвърдят съдържанието на следващия блок чрез включване на транзакции. Това прави SPV Mining по-малко печеливш финансово от опитите за копаене на следващия блок с транзакции вътре. Можете да мислите за SPV копаене като опит да спечелите лотарията за копаене на Bitcoin, като позволите на случайността да работи във ваша полза. Ако не се получи бързо, биткойн миньорите, които приемат тази стратегия, се фокусират върху по-традиционната стратегия.

  Следващия път, когато чуете за история на празен блок в биткойн блокчейн, няма да се изненадате. Още по-добре, ще можете да обясните на всеки, който попита какво е това.


  В биткойн We Trust Newsletter: Всичко около биткойн, блокчейн и пазара на криптовалути

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 3 Среден рейтинг: 5]

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...