Още
  НачалоБлокчейнАнализиБиткойн халвинг през 2024 г.: Какво да очакваме за цената на BTC

  Биткойн халвинг през 2024 г.: Какво да очакваме за цената на BTC

  Тъй като пазарът на криптовалута се консолидира след скорошното покачване на цените, предизвикано от решението за XRP и множество спот биткойн (BTC) приложения за борсово търгувани фондове (ETF), търговците сега търсят следващия катализатор, който ще генерира инерция необходими за възобновяване на условията на бичия пазар.

  Мнозина виждат следващото разполовяване на биткойн – което се очаква да се случи в средата до края на април 2024 г. – като единствения основен катализатор на хоризонта, като предишните пазарни цикли показват, че бичите пазари в крипто съвпадат с четиригодишното намаление на ново предлагане, което идва като блок наградата за копаене на биткойни е намалена наполовина.

  За да получите повече представа за това как предстоящото намаляване на биткойн наполовина ще се отрази на цената на биткойн и на по-широкия крипто пазар, Kitco Crypto разговаря с Ахмед Исмаил, съосновател и главен изпълнителен директор на FluidAI, управляван от AI агрегатор на ликвидност за крипто пазари.

  В близко бъдеще Исмаил каза, че цената на биткойн „вероятно ще продължи да се консолидира след сериозното отдръпване, което видяхме през 2022 г.“, но отбеляза, че „преместване нагоре до ниво от $40K е разумно очакване, тъй като много от насрещните ветрове, изправени пред крипто миналата година, особено макро тези, до голяма степен са намалели за всички рискови активи, включително крипто.“

  „Крипто-специфичните фактори, като възможното одобрение на спот BTC ETF в САЩ, са попътен вятър, който вероятно ще осигури повече подкрепа в посока нагоре, ако се получи одобрение“, каза той. „По същия начин, други възможни попътни ветрове за крипто включват силното представяне на американските акции през тази година и нарастващ низходящ тренд на щатския долар, попътен вятър за всички рискови активи.“

  Поради добре известния цикъл на халвинг събитието, Исмаил каза, че „събитието за халвинг е по-вероятно вече да е оценено на BTC пазарите, отколкото не“, а FluidAI „не вижда самото халвиране като основен катализатор за повече BTC нагоре“.

  Тъй като процентът на емисиите на BTC ще спадне от 6,25 BTC на блок до 3,125 BTC на блок, Исмаил каза, че миньорите ще бъдат най-засегнатата група. „Намаляването на събитията прави все по-трудно работата като миньор поради това отрицателно въздействие“, каза той.

  „Ако цената на BTC, в щатски долари, не продължи да расте експоненциално с течение на времето, това би направило добива нерентабилен за много операции“, предупреди той. „Приходите на копачите ефективно намаляват наполовина, тъй като те получават 50% по-малко BTC на копаен блок след събитието за преполовяване. Това въздействие гарантира, че миньорите управляват възможно най-икономически ефективен бизнес, като се има предвид такъв материален шок върху техните приходи. Тъй като разходите за електричество са толкова голям вход, те следователно оптимизират тези разходи.“

  Фактът, че трудностите при копаене на биткойн продължават да достигат нови рекордни стойности за всички времена, само увеличава разходите, направени от копачите, тъй като „те трябва да инвестират в по-мощен хардуер, за да останат на същото ниво на рентабилност предвид намаляването на приходите им“, каза Исмаил . „Тези, които не извършват ефективни операции, ще напуснат пазара.“

  Превключвайки на темата за неотдавнашните спот приложения на BTC ETF и дали преполовяването е взето предвид във времето им, Исмаил каза: „BlackRock, като изключително усъвършенствана фирма за управление на активи, вероятно си е свършила домашното по отношение на цикличния характер на BTC и крипто пазарите. ”

  „Има смисъл, че в очакване на предстоящ бичи пазар, BlackRock би искал да се позиционира добре, за да предлага инвестиционни продукти на клиентите, за да улови потенциални експоненциални печалби“, добави той. „В светлината на събитията в крипто миналата година, FTX, Celsius и т.н., беше загубено огромно количество доверие в крипто. Като финансова институция с висока репутация, BlackRock вероятно вижда възможност да влезе в тази празнота и да предложи надежден продукт, който традиционният финансов свят разбира добре и на който се доверява.”

  Що се отнася до прогнозите за цените, Исмаил се въздържа от предоставяне на конкретни ценови нива, като каза: „Крипто пазарите най-вероятно ще постигнат нови върхове за всички времена, но мащабът на тези движения е трудно да се оцени по някакъв смислен начин.“

  „Исторически периодите след халвинга показват най-голямото увеличение на цената на BTC и експоненциални печалби, особено 18-те месеца след халвинга“, добави той.

  Тъй като всяко следващо преполовяване води до намаляване на предлагането на нови BTC, е възможно с течение на времето, когато графикът на емисиите се доближи до 0, ефектът от преполовяването върху пазара ще намалее, тъй като се секат все по-малко нови BTC.

  С 19 438 993 BTC в момента в обращение, това означава, че 92,57% от общото предлагане на биткойн вече е създадено, оставяйки приблизително 1,56 милиона BTC да бъдат добивани между сега и 2140 г.

  На въпроса дали намаляващата блокова награда ще доведе до това, че 4-годишният цикъл на халвинг ще започне да има по-малък ефект върху по-широкия крипто пазар, Исмаил каза: „По-широкият крипто пазар е все още в начален стадий в рамките на многодесетилетна тенденция на структурен растеж. По-вероятно е BTC да остане водещият актив за това пространство в обозримо бъдеще, поне докато не се родят много повече крипто приложения със стабилни и устойчиви случаи на употреба.“

  „Тъй като паричните потоци навлизат в пространството предимно чрез биткойн, BTC ще продължи да управлява по-широкия крипто цикъл“, добави той. „До голяма степен четиригодишният и по-широк крипто цикъл се ръководи от човешката природа (динамика на страха и алчността). Тъй като днес пазарът остава доминиран от инвеститори на дребно, тази динамика вероятно ще остане основен двигател, докато природата на участниците не се промени съществено, т.е. много по-голямо институционално участие с цели, различни от тези на средния инвеститор на дребно.

  Според скорошно проучване, проведено от CryptoVantage, 70% от американците, които са купили поне малко криптовалута през последните пет години, вярват, че биткойнът ще се върне до рекордния си връх от $69 044 през следващите пет години, а 23% смятат, че това ще се случи тази година .

  Най-големият фактор, цитиран като каращ хората да инвестират в криптовалути, е инфлацията, като 54% от респондентите казват, че инфлацията е основен проблем.

  „Въпреки че респондентите са загрижени за последиците от срива на FTX и скорошните съдебни действия на SEC, например, проучването ги установява като цяло с надежда, че пазарът на криптовалута ще се възстанови, рано или късно“, каза CryptoVantage. „Въпреки това, експанзионистичните пазари след халвинга обикновено пристигат година по-късно (2013, 2017 и 2021), така че следващото събитие за халвинг може да не помогне на BTC да достигне нови върхове до 2025 г.“

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 2 Среден рейтинг: 3]
  Източникkitco

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...