Още
  НачалоКриптовалутиБиткойнКакто ни показва биткойн, бъдещето принадлежи на децентрализацията

  Както ни показва биткойн, бъдещето принадлежи на децентрализацията

  Създаден преди малко повече от дванадесет години от мистериозния Сатоши Накамото, биткойнът остава нещо като загадка за широката общественост. В резултат на постоянното очерняне от страна на могъщите начело на сегашната система, мнозинството от хората вярват, че биткойнът е опасен.

  Правителствата, централните банкери, икономистите и много журналисти продължават да казват, че биткойнът е твърде нестабилен и че се използва главно за престъпни дейности.

  Някои дори отиват по -далеч и го наричат ​​измама.

  Стойността на една валута е нещо напълно субективно

  Тези противници на биткойн ще ви кажат, че той няма вътрешна стойност. Всъщност виждането на цената му да достигне 60 000 долара им се струва нещо изключително опасно. За да ги чуете, Биткойн е гигантски балон, който ще свърши много зле.

  Твърде заети, непрекъснато очернящи Биткойн с фалшиви аргументи, тези хора дори не могат да разберат защо Биткойн е толкова успешен. Страхът им от тотална промяна на парадигмата, която оспорва всичките им несправедливи привилегии в сегашната парична и финансова система, им пречи да видят истината.

  Първото нещо е, че биткойнът няма присъща стойност, както го разбират. Но нито щатският долар, нито други фиатни валути имат някаква присъща стойност.

  Тук се връщам към субективното схващане за стойността. В икономиката тази субективна концепция за стойността постулира, че за да бъде ценен, обектът трябва да бъде полезен и оскъден. Освен това тази теория също признава, че даден обект може да отговори на нуждите на един индивид, а не на друг.

  Фиатните валути имат стойност, защото са полезни за стотици милиони хора днес. Тяхната стойност е гарантирана от правителствата. В случая с щатския долар някои ще кажат, че стойността му е гарантирана от силата на американската армия.

  За разлика от щатския долар, биткойнът е изключително оскъден

  Що се отнася до недостига, лесно ще се съгласите, че тези фиатни валути всъщност не са оскъдни. Всъщност, погледнете невероятното увеличение на паричния фонд M2 през последната година в САЩ:

  0 * kUt2S0HX5sCxbq8s.png

  Повече от 20% от американските долари в обръщение са отпечатани от въздуха през последните дванадесет месеца.

  Това непрекъснато обезценяване на циркулиращото предлагане на фиатни валути има драматични последици за богатството на мнозинството от жителите на Земята. Всички произведени пари остават в ръцете на малко малцинство, както се вижда от безкрайния спад в скоростта на паричния фонд М2 за същия период:

  0*v2xEvaQBFBfNr_jK.png

  Парите вече не циркулират в икономиката и остават в ръцете на милиардери, чието кумулативно богатство се е увеличило с повече от 850 милиарда долара през 2020 г. в САЩ.

  Това явление не е ново, тъй като вече беше описано през 18 век от икономиста Ричард Кантийон. Неговата работа по темата даде началото на теорията за ефекта на Кантилон, която в момента изпитваме изцяло.

  Проблемът с настоящата система е нейната централизация в ръцете на хора, на които не може да се има доверие

  Проблемът с настоящата система е, че твърде много власт е дадена в ръцете на малка част от хората. Имам предвид централните банкери, които имат силата да създадат толкова фиат пари от въздуха, колкото смятат за необходимо. Историята ни показа, че не може да им се вярва да носят отговорно тази велика сила.

  Централизацията на сегашната система създава пълна несправедливост за стотици милиони хора по света.

  Биткойн е отговорът на този проблем с централизацията. Биткойн е децентрализирана система, P2P пари. С биткойн силата на парите се връща в ръцете на тези, които никога не би трябвало да ги загубят: гражданите на света.

  Изключително оскъден и вече полезен за повече от сто милиона души, следователно биткойнът е ценен според субективната концепция за стойност, която очертах по -рано.

  Биткойн ни доказва ден след ден, че бъдещето принадлежи на децентрализацията.

  Опасностите от централизация се появяват в платформите за социални мрежи

  Опасностите от централизацията ни се демонстрират всеки ден. Нека вземем за пример платформите за социални мрежи, където няколко души имат правото да изтриват профилите на хората завинаги.

  Facebook или Twitter могат произволно да решат, че никога повече няма да ви бъде позволено да имате акаунт на тяхната платформа.

  С тези платформи за социални мрежи на монополни позиции, изведнъж губите достъп до хиляди или дори милиони хора, които трябва да имат правомощието да решават дали съдържанието ви представлява интерес за тях или не.

  Централизацията дава прекалено голяма сила на онези хора, които смятат, че са над хората.

  Google и Apple също злоупотребяват с властта си с магазините си за приложения

  Красноречив е и примерът с магазини за приложения. Google и Apple царуват като абсолютни господари с Play Store и App Store.

  Те могат да вземат произволни и несправедливи решения, които застрашават бизнеса на хиляди хора. Колко стартиращи компании за разработка на мобилни приложения са фалирали поради тотални решения за забрана от Google или Apple?

  Твърде много!

  Аз самият имах големи проблеми в миналото с профила си на програмист в Google. Каня ви да прочетете за моя опит в тази статия: „ Google току -що прекрати профила ми на издател в Google Play за един час след 10 години лоялна услуга “.

  След като създадох вирусен ефект около моята история, успях да си върна профила на програмист, но  сега живея с Дамоклев меч над главата си . Със следващото произволно решение от Google бих могъл завинаги да загубя профила си на програмист в Google.

  Фактът, че мога да разработвам приложения повече от десет години в платформата, не се брои. В крайна сметка не публикувам повече приложения от страх да не затворя профила си завинаги.

  Отново опасностите от централизацията.

  Всички централизирани платформи представляват опасност за свободата на потребителите

  В платформата YouTube е същият проблем. Хиляди създатели на съдържание са забранени или спрени всеки ден по напълно произволен начин. Известните ботове на Google преминават и забраняват на всяка цена. Невъзможно е да се обсъди с тези ботове.

  Някои може да имат късмет, ако каналът им в YouTube е достатъчно важен и виждат, че акаунтът им е възстановен.

  Късметлиите може дори да получат извинение от Google. Независимо от това, не е възможно да се живее с този вид страх през цялото време.

  Всички тези централизирани платформи ви изпращат същото съобщение като настоящата парична и финансова система. Трябва да се подчинявате на нашите несправедливи произволни правила и решения, независимо дали ви харесва или не.

  Заключителни мисли

  Биткойнът е изключително успешен, защото позволява на милиони хора да си върнат контрола над парите. И по този начин печелите свобода през живота си. И това е, което хората просто копнеят да получат. Голямата стойност на биткойн се крие тук: в силата, която връща на своите потребители.

  В бъдеще децентрализираните платформи в крайна сметка ще поемат централизираните платформи на технологичните гиганти. Въпрос на време е, защото бъдещето принадлежи на децентрализирани системи. Хората искат това, както ни показва невероятният успех на Биткойн.

  Ако искате да знаете в какво да инвестирате за в бъдеще, най -доброто нещо, което трябва да направите, е вероятно да разгледате всички решения и системи, които предлагат да децентрализират своите домейни, за да върнат властта на хората.

  Точно като Bitcoin, тези решения и системи ще имат много светло бъдеще пред себе си.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 2 Среден рейтинг: 5]
  Източникssaurel

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...