Още
  НачалоБлокчейнАнализи9 често срещани измами с криптовалута през 2022 г

  9 често срещани измами с криптовалута през 2022 г

  Що се отнася до парите, измамите винаги следват. Същото важи и за криптовалутата.

  През февруари 2022 г. платформата за обмен на криптовалута Wormhole загуби 320 милиона долара след кибератака. В допълнение към тази атака, измамниците с криптовалута са откраднали над 1 милиард долара от 2021 г. насам, според доклад на Федералната търговска комисия .

  Цифровата валута е форма на валута, съхранявана в цифров портфейл, и собственикът може да превърне валутата в пари, като я прехвърли в банкова сметка. Криптовалутата, като биткойн, е различна от цифровата валута . Той използва блокчейн за проверка и не преминава през финансови институции, така че е по-трудно да се възстанови от кражба.

  Въпреки че криптовалутата е по-нова тенденция, крадците използват стари методи за кражба. Ето някои от често срещаните измами с криптовалута, за които да внимавате.

  1. Биткойн инвестиционни схеми

  В инвестиционните схеми за биткойни измамниците се свързват с инвеститори, които твърдят, че са опитни „инвестиционни мениджъри“. Като част от схемата, така наречените инвестиционни мениджъри твърдят, че са направили милиони, инвестирайки в криптовалута, и обещават на жертвите си, че ще направят пари с инвестиции.

  За да започнат, измамниците изискват предварителна такса. Тогава, вместо да правят пари, крадците просто крадат предварителните такси. Измамниците могат също да поискат лична идентификационна информация, твърдейки, че е за прехвърляне или депозиране на средства, и по този начин да получат достъп до криптовалутата на дадено лице.

  Друг вид инвестиционна измама включва използването на фалшиви одобрения на знаменитости. Измамниците правят истински снимки и ги налагат на фалшиви акаунти, реклами или статии, за да изглежда така, сякаш знаменитостта рекламира голяма финансова печалба от инвестицията. Източниците за тези твърдения изглеждат легитимни, като се използват имена на реномирани компании като ABC или CBS с професионално изглеждащ уебсайт и лога. Потвърждението обаче е фалшиво.

  2. Измами с дърпане на килим

  Измамите с теглене на килим включват инвестиционни измамници, които „изпомпват“ нов проект, незаменим токен (NFT) или монета, за да получат финансиране. След като измамниците получат парите, те изчезват с тях. Кодирането за тези инвестиции не позволява на хората да продават биткойн след покупка, така че инвеститорите остават с безценна инвестиция.

  Популярна версия на тази измама беше измамата с монети Squid, кръстена на популярния сериал на Netflix Squid Game . Инвеститорите трябваше да играят, за да печелят криптовалута: хората щяха да купуват жетони за онлайн игри и да печелят повече по-късно, за да обменят за други криптовалути. Цената на токена Squid премина от стойност от 1 цент до около $90 за токен.

  В крайна сметка търговията спря и парите изчезнаха. След това стойността на токена достигна нула, тъй като хората се опитаха, но не успяха да продадат своите токени. Измамниците направиха около 3 милиона долара от тези инвеститори.

  Измамите с теглене на килими също са често срещани за NFT, които са единствени по рода си цифрови активи.

  3. Романтични измами

  Приложенията за запознанства не са непознати за крипто измамите. Тези измами включват взаимоотношения – обикновено от разстояние и строго онлайн – при които едната страна отнема време, за да спечели доверието на другата страна. С течение на времето едната страна започва да убеждава другата да купи или даде пари под някаква форма на криптовалута.

  След като получи парите, измамникът за запознанства изчезва. Тези измами се наричат ​​още „измамите с клане на прасета“.

  4. Фишинг измами

  Фишинг измамите съществуват от известно време, но все още са популярни. Измамниците изпращат имейли със злонамерени връзки към фалшив уебсайт, за да съберат лични данни, като например информация за ключа на портфейла за криптовалута .

  Често срещаните измами с криптовалута включват измами с инвестиции в биткойни, измами с дърпане на килими, романтични измами, фишинг измами, атаки тип „човек по средата“, раздаване на подаръци в социалните медии, схеми на Понци, фалшиви борси и измамно наемане на работа
  Това са някои често срещани измами с криптовалута.

  За разлика от паролите, потребителите получават само един уникален частен ключ към цифровите портфейли. Но ако частен ключ бъде откраднат, промяната на този ключ е трудна. Всеки ключ е уникален за портфейла; така че, за да актуализира този ключ, лицето трябва да създаде нов портфейл.

  За да избегнете фишинг измами, никога не въвеждайте защитена информация от имейл връзка. Винаги отивайте директно на сайта, без значение колко легитимен изглежда уебсайтът или връзката.

  5. Атака човек по средата

  Когато потребителите влязат в акаунт в криптовалута на обществено място, измамниците могат да откраднат тяхната лична, чувствителна информация. Измамник може да прихване всякаква информация, изпратена през обществена мрежа, включително пароли, ключове за портфейл с криптовалута и информация за акаунта.

  Всеки път, когато потребител е влязъл, крадецът може да събере тази чувствителна информация, като използва подхода за атака „човек по средата „. Това става чрез прихващане на Wi-Fi сигнали в надеждни мрежи, ако те са в непосредствена близост.

  Най-добрият начин да избегнете тези атаки е да блокирате човека по средата, като използвате виртуална частна мрежа ( VPN ). VPN криптира всички данни, които се предават, така че крадците не могат да получат достъп до лична информация и да откраднат криптовалута.

  6. Измами с раздаване на криптовалута в социалните медии

  Има много измамни публикации в социалните медии, обещаващи раздаване на биткойни. Някои от тези измами също включват фалшиви акаунти на знаменитости, които популяризират раздаването, за да привлекат хора.

  Въпреки това, когато някой щракне върху подаръка, той се отвежда до измамнически сайт с искане за потвърждение, за да получи биткойн. Процесът на проверка включва извършване на плащане, за да се докаже, че акаунтът е легитимен.

  Жертвата може да загуби това плащане – или, още по-лошо, да щракне върху злонамерена връзка и личната им информация и криптовалута да бъдат откраднати.

  7. Схеми на Понци

  Схемите на Понци плащат на по-старите инвеститори с приходите от новите. За да привлекат нови инвеститори, измамниците с криптовалута ще привлекат нови инвеститори с биткойни. Това е схема, която се върти в кръг, тъй като няма законни инвестиции; всичко е свързано с насочване към нови инвеститори за пари.

  Основната примамка на схемата на Понци е обещанието за огромни печалби с малък риск. При тези инвестиции обаче винаги има рискове и няма гарантирана възвращаемост.

  8. Фалшиви борси за криптовалута

  Измамниците могат да привлекат инвеститори с обещания за страхотен обмен на криптовалута – може би дори малко допълнителни биткойни. Но в действителност няма обмен и инвеститорът не знае, че е фалшив, докато не загуби депозита си.Криптовалутата използва блокчейн за проверка и не преминава през финансови институции, така че е по-трудно да се възстанови от кражба

  Придържайте се към известни пазари за крипто обмен – като Coinbase, Crypto.com и Cash App – за да избегнете непознат обмен. Направете проучване и проверете индустриалните сайтове за подробности относно репутацията и легитимността на борсата, преди да въведете лична информация.

  9. Оферти за работа и измамни служители

  Измамниците също ще се представят за лица, които набират персонал или търсещи работа, за да получат достъп до сметки в криптовалута. С този трик те предлагат интересна работа, но изискват криптовалута като плащане за обучение за работа.

  Има и измами при наемане на дистанционни работници. Например севернокорейските ИТ специалисти на свободна практика се опитват да се възползват от възможностите за отдалечена работа, като представят впечатляващи автобиографии и твърдят, че са базирани в САЩ. Министерството на финансите на САЩ издаде предупреждение за тази севернокорейска измама, насочена към компании за криптовалута.

  Тези ИТ специалисти на свободна практика търсят проекти, включващи виртуална валута и използват достъп за обмен на валута. След това те хакват системите, за да съберат пари или да откраднат информация за Корейската народнодемократична република (КНДР). Тези работници се занимават и с друга квалифицирана ИТ работа и използват знанията си, за да получат вътрешен достъп, за да позволят злонамерените кибератаки на КНДР.

  Научете повече за непрекъснатите проверки на миналото на служителите, за да защитите организациите.

  Как да защитим биткойн и криптовалута

  За да се предпазите от измами с криптовалута , ето някои от често срещаните червени знамена:

  • обещания за големи печалби или удвояване на инвестициите;
  • приемане само на криптовалута като плащане;
  • договорни задължения;
  • правописни и граматически грешки в имейли, публикации в социални медии или друга комуникация;
  • манипулационни тактики, като изнудване или шантаж;
  • обещания за безплатни пари;
  • фалшиви инфлуенсъри или одобрения на знаменитости, които изглеждат неуместни;
  • минимални подробности за движението на парите и инвестицията; и
  • няколко транзакции за един ден.

  Защитете цифровите портфейли от измамници, като практикувате добри навици за цифрова сигурност, като например силни пароли , използване само на защитени връзки или VPN и избиране на безопасно хранилище. Има два вида портфейли: цифрови и хардуерни. Дигиталните портфейли се хостват онлайн и имат по-висок процент на хакване. Хардуерните портфейли съхраняват информация, като например портфейла за криптовалута и ключове, офлайн в рамките на едно устройство.

  Криптовалутата не е застрахована от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, така че запазването й е жизненоважно. Никога не давайте ключове от портфейла или кодове за достъп на никого.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 0 Среден рейтинг: 0]
  Източникtechtarget

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...