Още
  НачалоКриптовалутиБиткойн8 съвета за сигурност и по-добра защита на вашите биткойни

  8 съвета за сигурност и по-добра защита на вашите биткойни

  Биткойн е за връщане на властта над парите. Силата, която биткойн ви връща, има невероятно положителни последици за живота ви, тъй  като ви позволява да живеете според вашите условия . Знаете обаче, че с голяма сила идва голямата отговорност.

  Това не го казвам аз, а Бен Паркър, чичото на Спайдърмен.

  Бен Паркър можеше да е биткойнър. Всъщност биткойнърите печелят голяма сила с техните BTC. Но за да могат да се възползват напълно от него в бъдеще, те трябва да поемат отговорност за сигурността на своите BTC. Със системата на Биткойн вие сами сте отговорни за плодовете на вашия труд.

  Това означава да следвате няколко основни правила, за да сте сигурни, че няма да допуснете грешки, за които ще съжалявате вечно. Ето 8 съвета за сигурност, които ви призовавам да следвате, за да защитите своя биткойн.

  1. Настройте двуфакторно удостоверяване на вашите акаунти

  В по-голямата част от случаите ще купувате биткойн чрез борсови платформи. Ще трябва да създадете акаунти на тези платформи за обмен. След това ще въведете лична информация, за да отговаряте на техните изисквания на политиката KYC (Знай своя клиент).

  Ще се идентифицирате на тези платформи с имейл адрес.

  Сега нека си представим, че този имейл адрес е разкрит в масивна хакерска програма за лични данни във Facebook, като тази, която току-що беше разкрита в началото на 2021 г.

  Хакери от всякакъв вид може да се изкушат да получат достъп до вашия имейл адрес. След като получат достъп до вашия имейл, те могат много добре да имат достъп до вашия акаунт на тези платформи за търговия. Тогава ще стане лесно да откраднеш BTC или да получиш банковата си информация.

  За да предотвратите това, определено трябва да активирате 2-факторно удостоверяване (2FA) за различните си акаунти. Това се отнася за всички ваши акаунти в уеб платформи, а не само за тези в платформите за търговия с криптовалути.

  Избягвайте да използвате 2-факторно удостоверяване въз основа на изпращане на SMS. Всъщност телефонните номера вече могат лесно да бъдат хакнати. По-безопасно е да използвате приложение за удостоверяване на трета страна, инсталирано на вашия смартфон, като Google Authenticator.

  Можете дори да направите стъпка по-далеч, като използвате метода Universal 2nd Factor (U2F), разработен от Google и Yubico. Този метод разчита на физически USB или NFC устройства, за да ви позволи да влезете, след като въведете своя имейл и парола.

  2. Съхранявайте BTC на хладилно място

  В света на биткойните има едно златно правило, което задължително трябва да запомните:

  „Не вашите ключове, не вашите биткойни.“

  Вие наистина притежавате само BTC, за който имате частни ключове. Докато нямате частните ключове за вашия BTC, нямате нищо. Доверявате се на трета страна да гарантира сигурността на вашия BTC.

  Ако тази трета страна реши да ви отнеме BTC по някаква произволна причина, не можете да направите нищо.

  Следователно трябва да оставяте BTC на платформи за обмен възможно най-малко. След като направите своите BTC покупки, прехвърлете BTC безопасно в хладилно хранилище, като хардуерен портфейл.

  Внимавайте никога да не загубите вашата начална фраза, която ще ви позволи да възстановите достъпа до вашия BTC, ако загубите или повредите хардуерния си портфейл.

  3. Защитете вашата поверителност и анонимност

  Транзакциите в биткойн мрежата се записват в блокове в нейната Blockchain. Последното е без разрешение и без доверие. Всеки може да прочете съдържанието му.

  Извършените транзакции обаче са с псевдоним. Това означава, че се показват само адреси. Вашата самоличност не е директно регистрирана в Bitcoin Blockchain.

  Ето пример за адрес в биткойн мрежата:

  bc1qx9t2l3pyny2spqpqlye8svce70nppwtaxwdrp4

  Докато вашият адрес не е свързан с вашата самоличност, вашата анонимност се запазва.

  Ако един от вашите адреси в биткойн мрежата е свързан с вашата самоличност, всички ваши транзакции могат да бъдат проследени.

  Когато купувате биткойн чрез платформа за търговия като Coinbase или Kraken, тъй като изпращате тези BTC на хардуерния си портфейл, платформата има възможност да свърже вашата самоличност с този адрес в мрежата на биткойн.

  След това софтуерът за анализ на Bitcoin Blockchain може да установи дали адресът принадлежи на по-голям клъстер от адреси, които имате. Това може да доведе до разкриване колко BTC притежавате общо и всичките си минали транзакции.

  Компаниите, които постоянно анализират Bitcoin Blockchain, също съхраняват всякаква информация, например IP адреси, например, за да се опитат да изведат още повече информация.

  Винаги трябва да имате предвид, че ако не предприемете конкретни предпазни мерки, за да защитите поверителността си в биткойн мрежата, трябва да приемете, че всичките ви транзакции с BTC биха могли да бъдат свързани с вашата самоличност рано или късно.

  Затова ви насърчавам да направите приоритет защитата на вашата поверителност и анонимност в биткойн мрежата. За това има различни решения като софтуерни портфейли Wasabi или Samourai, така че вашата самоличност не може да бъде свързана с транзакции в мрежата.

  Всички отговори на вашите въпроси в тази област могат да бъдат намерени в тази специална статия: „ Отговорени са четири основни въпроса за биткойн поверителността и анонимността “.

  4. Никога не разкривайте колко BTC притежавате

  Като голям фен на филма „ Боен клуб “, написах статия миналата година, разкриваща съществуването на биткойн клуб. Взех време да разкрия 8-те основни правила на този Биткойн клуб .

  Ето първите две:

  • Правило №1: Не разкривате какво притежавате в биткойн.
  • Правило №2: Не разкривате какво притежавате в биткойн.

  Това правило се повтаря два пъти, така че всички членове на Bitcoin Club да имат предвид, че никога не трябва да разкривате колко BTC имате.

  Това просто би ви изложило на опасност. Хората с лоши намерения биха могли да се опитат да откраднат плодовете на вашия труд, виртуално или дори физически.

  Така че бъдете внимателни, като прилагате тези две златни правила към буквата.

  5. Използвайте множество имейли за различни акаунти

  Един добър начин да ограничите последиците от хакване на вашия имейл акаунт е да използвате няколко имейл акаунта за различните си акаунти на криптовалутни платформи.

  Що се отнася до паролите, трябва да използвате мениджър на пароли, който ще ви позволи да избегнете използването на една и съща парола на няколко различни платформи.

  По този начин последиците от хак ще бъдат по-ограничени. Тази практика е валидна, дори ако не сте замесени в света на биткойните.

  6. Запазете отметки към уебсайтове, за да предотвратите фишинг

  Не можем да го кажем достатъчно, но когато извършвате транзакции с биткойн или когато се свързвате с криптовалутни платформи, трябва да внимавате да фиширате като чумата.

  Създадени са някои вируси, които ще влязат и ще променят адресите в биткойн мрежата, които копирате в клипборда си.

  Добра практика е да проверите и проверите отново адресите, които въвеждате. След това маркирайте веднъж и за всички сайтове на платформите, към които се свързвате. По този начин ще бъдете сигурни, че сте стигнали до правилния сайт, когато щракнете върху отметката си.

  Това ще ви предпази по-добре от фишинг. За останалото тук се прилагат същите практики, както обикновено. Никога не кликвайте върху непознати връзки в имейли и никога не въвеждайте лична информация, която е поискана от непознати.

  7. Използвайте VPN

  Създадени са компании, които непрекъснато анализират блокчейн Bitcoin. Те съхраняват много информация за случващото се в мрежата, като например IP адресите на участващите обекти. Целта е да можете да изведете възможно най-много информация за страните, участващи в биткойн транзакция.

  За да се предпазите от това, никога не трябва да излагате вашия IP адрес в Интернет. Използвайте VPN решение, което ще ви позволи да останете анонимни в интернет.

  Отново този съвет надхвърля света на биткойните. Но ако не сте го правили преди, става задължително да го направите сега, когато сте отговорни за сигурността на вашето богатство.

  8. Имайте правилно конфигуриран антивирус и защитна стена на вашия компютър

  Цената на биткойн продължава да расте. В резултат на това хората с BTC са идеални жертви за хора със злонамерено намерение да крадат онлайн.

  Разработени са много зловредни програми за промяна на адресите, които запазвате в клипборда си, или за използване на изчислителната мощ на компютъра ви за копаене на биткойн, без да знаете.

  За да се предпазите от тези зловредни програми, ви съветвам да конфигурирате правилно антивирусната и защитната стена на компютъра си. Това е едно от нещата, които трябва да направите, за да защитите плодовете на вашия труд.

  Финални мисли

  Биткойн ви дава власт над това, което притежавате. От този момент нататък можете да живеете живота си според вашите условия. Това идва с компромис: зависи от вас да запазите това, което притежавате, в биткойн.

  Нищо непреодолимо, но има няколко добри практики, които трябва да следвате. В тази статия съм очертал 8 съвета за сигурност, които трябва да следвате, независимо от всичко. Ако искате да се възползвате напълно от биткойн революцията през следващите години, ще трябва да направите точно това.

  Кликнете върху звезда, за да оцените!
  [Общо гласове: 2 Среден рейтинг: 5]
  Източникssaurel

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Актуални

  Последни

  Също може да ви харесат...